Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Većinu stoke Amerikanci filaju hormonima, kako se nadzire da ne završi na našim stolovima

svježe meso ist

SAD i EU su se dugo sporili pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) zbog europske zabrane uvoza mesa goveda koja su tretirana umjetnim hormonima. Ta je odluka u EU primijenjena 1989. godine, Amerikanci od onda tvrde kako postoje brojne studije koje dokazuju da je takvo meso sigurno za konzumaciju, ali WTO je na kraju prihvatio europsko odbijanje uvoza mesa koje sadrži hormone.
Prošlotjedni sporazum o osiguranju dodatne bescarinske kvote za uvoz američke govedine, što su potpisali američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizier, EU veleposlanik u SAD-u Stavros Lambrindis i EU predstavnik Jani Raappana, tako nakon niza godina široko otvara europska vrata samo za visokokvalitetno američko goveđe meso koje nije tretirano hormonima. Sporazum, međutim, još treba potvrditi Europski parlament.

Kako potrošači mogu biti sigurni da im se na stolu nalazi sigurno meso, budući da se u SAD-u nekoliko hormona koristi pod normalno jer, prema procjenama, za 15 posto povećava proizvodnju mesa? Europski se potrošači samo mogu pouzdati u to da se striktno poštuje poseban europsko-američki program (Non-Hormone Treated Cattle, NHTC) koji je na snazi od 1999. godine, a predviđa niz kontrolnih mjera za trgovinu govedinom i teletinom koja nije tretirana nijednim od šest hormona koji se u SAD-u legalno koriste.

Tri su osnovne komponente tog programa. Prvo, stoka od koje dolazi meso koje ne sadrži hormone uzgaja se i potom odvozi u klaonice s posebno odobrenih farmi, a njena izvozna dokumentacija uključuje izjavu da se radi o stoci koja ispunjava zahtjeve Europske unije, čime se nadziru i životinje i količina mesa. Drugo, u svim klaonicama se mora osigurati da stoka koja nije tretirana hormonima bude držana odvojeno od ostale. Treće, uzorci mesa se prikupljaju u klaonicama i analiziraju kako bi dobili izvozni certifikat američkog Servisa za nadzor i sigurnost hrane (FSIS).

Europska unija najviše je govedine prošle godine uvezla iz Brazila, najvećeg svjetskog izvoznika govedine, a potom iz Argentine te Urugvaja, a tek na četvrtom mjestu je bio SAD te potom Australija. Novi ugovor će podići američki udjel, a s vremenom će američki bescarinski izvoz govedine u EU narasti sa 150 na 420 milijuna dolara, što je povećanje za više od 180 posto.

Hormoni u uzgoju stoke su u SAD-u odobreni 1950-ih godina i danas se tamo koriste u uzgoju dvije trećine stoke. Zašto? Osim što je stoka veća i naraste brže nego prirodnim putem, koristi se manje hrane i drugih inputa pa se uvelike smanjuje trošak proizvodnje. Također, tvrdi se, tako se udovoljava i željama potrošača za mesom s manje masnoća. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal