Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Eskalacija trgovinskog rata, Wall Street potonuo 3 posto

money-1428594_1280

Na Wall Streetu su cijene dionica potonule gotovo 3 posto zbog jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio novim carinama, a Kina odgovorila spuštanjem tečaja juana. Dow Jones skliznuo je 767 bodova ili 2,90 posto, na 25.717 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,98 posto, na 2.844 boda, a Nasdaq indeks 3,47 posto, na 7.726 bodova.

– Kina zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda

Najveći dnevni pad tih indeksa od prosinca prošle godine posljedica je jačanja tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je krajem prošloga tjedna predsjednik Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz. Kina je, pak, jučer odgovorila spuštanjem tečaja juana prema dolaru na najnižu razinu u 11 godina, ispod 7 juana za jedan dolar, što je Trump putem Twittera nazvao valutnom manipulacijom.

Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji, dok američki postaju skuplji na kineskom tržištu. No, Kina se nije zaustavila samo na tome nego je jučer tamošnje ministarstvo trgovine objavilo da su kineske kompanije prestale uvoziti američke poljoprivredne proizvode i da ne isključuje uvođenje carina na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda kupljenih nakon 3. kolovoza.

Dosad su dva najveća gospodarstva svijeta međusobno uvela carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi dolara, što šteti industrijskim tvrtkama na obje strane Pacifika.

Snažno porastao VIX indeks ‘straha’

Najviše su jučer na Wall Streetu pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 4,1 posto, jer te kompanije veliki dio svojih prihoda ostvaruju u Kini. Pritom je među najvećim gubitnicama bila dionica Applea, s padom cijene za 5,2 posto. Pad S&P 500 indeksa od gotovo 3 posto znači da je izgubljeno oko 760 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanija iz sastava tog indeksa, a pojedini analitičari smatraju da bi cijene dionica mogle dodatno pasti.

Zbog jačanja trgovinskih tenzija, jučer je tzv. VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija skočio gotovo 7 bodova, na 24,59 bodova, najvišu razinu u sedam mjeseci, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijene dionica. Povećani obujam trgovanja pokazuje, pak, da se ulagači ubrzano povlače s tržišta. Na američkim je burzama, naime, vlasnika jučer zamijenilo 9,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,47 posto, na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,80 posto, na 11.658 bodova, a pariški CAC 2,19 posto, na 5.241 bod. (hrt)

Posljednje objavljeno

Potvrde o cijepljenju bit će smart kartice: Doznajemo kada bi se mogle početi koristiti

OgPortal

Na području županije 40 novih slučajeva

OgPortal

Jučer šest požara na otvorenom prostoru

OgPortal

58-godišnjak u Ogulinu vozio pod utjecajem alkohola od 1,61 g/kg

OgPortal

Šest kaznenih djela i jedna prometna nesreća

OgPortal

Besana noć u palači, kraljica sazvala hitne sastanke: ‘Bacili su atomsku bombu na nas!‘

OgPortal