Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

PREMIJER NAJAVIO BRZU ODLUKU Novi borbeni avioni u Hrvatsku moraju stići do 2023.

plenković 76 ist

Dolazak borbenih zrakoplova F16 Barak izraelske vojske u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu.
– Odlučni smo u nastojanjima da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione, kao što i priliči pobjedničkoj vojsci i članici NATO-a – poručio je u ponedjeljak u svom govoru u Kninu premijer Andrej Plenković te nakon duljeg vremena aktualizirao temu nabave borbenih aviona za Ratno zrakoplovstvo. Rekao je to samo nekoliko dana nakon druge sjednice Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona.

Nakon nje tek je kratko priopćeno da je prihvaćen načelni plan aktivnosti u procesu nabave aviona. Otkriveno je da će se u procesu nabave prvo utvrđivati interes za dostavljanje ponuda, a tek potom će se dostaviti zahtjevi zainteresiranim državama. U prošlom procesu nabave aviona put od utvrđivanja interesa do dostavljanja ponuda trajao je čak dvije godine. Dvije godine koje Hrvatska sada više nema.

Naime, kako neslužbeno saznajemo, na prvoj sjednici Povjerenstva zaključeno je kako treba učiniti sve da novi avioni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dođu 2022. godine. Naime, postojećim MiG-ovima resursi istječu 2023. i 2024. godine i nakon toga se više neće moći koristiti. Stoga bi bilo optimalno da eskadrila ili dio eskadrile novokupljenih aviona bude u Hrvatskoj barem godinu dana prije otpisa postojećih aviona.

Loše vijesti iz SAD-a

Ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak je u Kninu dao naslutiti takav plan, rekavši kako vjeruje da će se to strateško pitanje riješiti do kraja mandata i “da ćemo sigurno za nekoliko godina vidjeti višenamjenski borbeni zrakoplov iznad Knina”. Prema rasporedu, parlamentarni izbori trebali bi biti u rujnu sljedeće godine te je jasno da ministar očekuje do tad potpisivanje ugovora s odabranim proizvođačem.

No iz Hrvatske još nije otišao ni zahtjev za ponudom, iako su u Ministarstvu obrane planirali da se on odabranim državama pošalje još prošli mjesec kako bi iste svoje ponude one dostavile negdje do kraja listopada te da se odluka donese početkom sljedeće godine, a ugovor potpiše u lipnju. No sad to više nije aktualno s obzirom na to da članovi Povjerenstva prvo žele utvrditi interes, iako su u MORH-u i Oružanim snagama već prije nekoliko mjeseci obavili preliminarne razgovore i od potencijalnih ponuditelja dobili potvrdu da će dati ponude. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal