Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rohani: Rat s Iranom majka je svih ratova

irantanke

– Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohamada Javada Zarifa protiv kojeg je SAD uveo sankcije.

– Prolaz za prolaz. Ne može Hormuški tjesnac biti slobodan za vas, a Gibraltar neslobodan za nas, naglasio je Rohani. Dodao je kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu te upozorio da SAD mora ukinuti sve sankcije, ako želi pregovore s Iranom.

Strah od rata na Bliskom istoku s globalnim posljedicama porastao je otkako je američki predsjednik Donald Trump prošle godine odlučio istupiti iz povijesnog ugovora što ga je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama čime je odustao od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnog rušenja pomorskog prava. To je uslijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

Oko petina svjetske nafte prolazi kroz strateški Hormuški tjesnac između Irana i Omana. Iranska revolucionalra garda u nedjelju je zaplijenila irački tanker uz obrazloženje da krijumčari naftu te zatočila sedam članova posade, prenijeli su iranski mediji. (hrt)

Posljednje objavljeno

Započeli su radovi sanacije odlagališta otpada „Sodol“

OgPortal

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal