Aktualno Županija

Traži se alternativni prometni pravac prema Sloveniji – u planu izgradnja brze ceste Jurovski Brod – čvor Novigrad

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture traži rješenje za bolju prometnu povezanost čvora Novigrad s Republikom Slovenijom, u tijeku je izrada Studije varijantnih rješenja brze ceste.

Strategijom prostornog razvoja Republike Hrvatske na cestovnom pravcu prema Republici Sloveniji, od graničnog prijelaza Jurovski Brod do čvora Novigrad, planirana je izgradnja brze ceste, rekli su nam u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Postojeće prometnice na ovom cestovnom pravcu su državna cesta D6 granični prijelaz Jurovski Brod – Ribnik – Karlovac – Brezova glava – Vojnić – Glina – Dvor – granični prijelaz Dvor i državna cesta D541 od D6 do čvora Novigrad na autocesti A1 Rijeka – Zagreb.

Da postoji realna potreba za novim prometnim pravcem govori i činjenica o prometnoj preopterećenosti dionice državne ceste D6. Naime, od kako je prije sedam godina pušten u promet čvor Novigrad, sav prometa prema graničnom prijelazu Jurovski Brod s Republikom Slovenijom odvija se upravo dionicom D6, pa taj pravac postaje glavno tranzitno područje između Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Pokazuju to i statistički podaci o broju prometa na državnoj cesti D6 u Jurovskom Brodu, prema kojima je vidljivo da promet iz godine u godinu raste. Prema zadnjim objavljenim podacima za 2018. iznosio je prosječno gotovo 5.700 vozila dnevno, što je 5,71% više od prethodne godine, a čak 13 % više od 2016. godine.

Inače, buduća planirana brza cesta trebala bi biti nastavak na slovensku brzu cestu od Metlike do Novog Mesta. Naime, u susjednoj Sloveniji na poboljšanju cestovne povezanosti s Republikom Hrvatskom na ovom području, provodi se u sklopu projekta „Tretja razvojna os – južni del“ koji predviđa izgradnju brze „hitre“ ceste od Novog Mesta do graničnog prijelaza Metlika s Republikom Hrvatskom. Za realizaciju dugo očekivanog prometnog pravca najveći interes postoji u Beloj Krajini koja je slabo prometno povezana s Novom Mestom i Ljubljanom. Najveći izazov za realizaciju ovog cestovnog megaprojekta zasigurno predstavlja izgradnja 2,3 km dugog tunela preko gorja Gorjanci, na hrvatskoj strani poznatog kao Žumberačko gorje.

– Za konačno definiranje trase brze ceste na području Republike Hrvatske, kojom bi se ona povezala na planiranu brzu cestu u okviru slovenskog cestovnog projekta, navedene 3. razvojne osi, nužno je započeti pregovore i postići dogovor s Republikom Slovenijom o kontaktnoj točki na graničnoj crti dviju država, kažu iz resornog Ministarstva.

Stručna podloga za provedbu ovih aktivnosti bit će rezultati studije varijantnih rješenja brze ceste od granice Republike Slovenije do čvora Novigrad za koju su Hrvatske ceste d.o.o. započele postupak javne nabave.

– U studiji varijantnih rješenja analizirat će se postojeće stanje odvijanja prometa na državnim cestama, odrediti prostorna ograničenja u vođenju trase, projektno obraditi varijante trase te kroz višekriterijsku analizu, uzimajući u obzir ekonomske, okolišne, tehničke, sigurnosne i drugu aspekte, odabrati optimalnu trasu brze ceste, u koridoru izvan postojećih trasa državnih cesta. Pri tome će biti uvaženi planovi razvoja cestovne mreže susjedne Republike Slovenije te trasa novoizgrađene dionice na ovom cestovnom pravcu, kategorizirane kao državna cesta D541, pojašnjavaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.(KAportal.hr)