Stručnjaci komentiraju vokalne sposobnosti Kolinde Grabar-Kitarović

‘Srce vatreno’, ‘Zdravo Djevo, kraljice Hrvata’, ‘Lijepa li si’, ‘Domu mom’, ‘Poljubi zemlju po kojoj hodaš’, ‘Pod brajde’, ‘Krist na žalu’, ‘U boj, u boj’… Sve je duža set-lista naše predsjednice. Da voli pjevati, nije novost. Svaki put kad uhvati mikrofon, u javnosti se danima raspreda i raspravlja. Sad su vokalne sposobnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ponovno u fokusu jer je nakon prijema ratnih zapovjednika s klapom MUP-a Sv. Mihovil na kninskoj tvrđavi zapjevala ariju ‘U boj, u boj’ iz opere ‘Nikola Šubić Zrinski’.

Zamolili smo stručnjake iz svijeta glazbe, autoritete pjevanja, da prokomentiraju predsjedničin sluh i muzikalnost te joj daju neke savjete kako bi unaprijedila pjevanje.

Zdravko Šljivac, dirigent, skladatelj i glazbeni producent te utemeljitelj djevojačkog zbora Zvjezdice, fokusirao se na predsjedničin posljednji nastup i pohvalio ga.

– Važno je znati da je vrlo nezgodno pjevati kad imate muški ansambl i samo jedan ženski glas. No, predsjednica se snašla i ona na početku, u dubokoj lagi, zvuči famozno. Kad je na početku drugog dijela ostala sama i gore zapjevala, za koju oktavu više, čule su se nesavršenosti. Ali, to nije za zamjeriti jer uz takav kontrast klape rijetko bi i koji profesionalac zvučao savršeno. No, na kraju, dojam je odličan. Kod predsjednice se osjeti neispjevanost. Ton nije savršen, ali ona svakako ima sluha i ponajviše srčanosti. Uz koju uputu i mali rad predsjedničino bi se pjevanje vrlo lako moglo dodatno poboljšati – smatra Šljivac.

Sličnog je stava i proslavljena operna pjevačica Sandra Bagarić.

– Najbitnije je da se pjeva iz srca. Predsjednica se trudi pratiti melodiju i voli pjevati, to se zbilja vidi. Ne mora ona uopće znati sve poput operne pjevačice jer ona to niti nije. Dovoljno je da voli pjevati – ističe Bagarić.

No, ne dijele svi iz njezine struke blagonaklonost prema predsjedničinu pjevanju.

‘Ima tu posla’
– Meni je prestrašno da predsjednica pjeva ‘U boj, u boj’. To je kraj moje izjave jer se tu nema više što reći – šturo je naglasila Dunja Vejzović, operna diva i glazbena pedagoginja.

S njom se slaže i bariton Ronald Braus.

– Pjevanje u Kninu ne bih komentirao jer uopće nije primjereno da na takvom događaju i svečanosti predsjednica pjeva degradirajući funkciju samo kako bi se svima dopala – smatra Braus koji je analizirao više predsjedničinih nastupa.

– U prijašnjim snimkama, gdje, recimo, pjeva ‘Krist na žalu’ ili, pak, ‘Srce vatreno’, predsjednica niti ne zvuči toliko loše. Ona voli pjevati i zvuči pristojno. No, nije pjevač svatko tko pjeva – zaključuje ovaj operni pjevač.

Facebook Comments