NJEMAČKA KLIZI U KRIZU, ALI DOGAĐA SE NEŠTO NEOBIČNO: Crne dane gotovo nitko ne osjeća, evo što se zapravo događa

Globalni sukobi i politička nesigurnost opterećuju njemačka poduzeća i njihove mušterije kako u zemlji tako i u inozemstvu. U tom slučaju vrijedi pravilo ‘zatvaraj vrata i ne upuštaj se u rizike’ – smatra Andreas Scheuerle iz investicijskog sektora njemačkih štedionica Dekabank.
Već mjesecima i njemački i inozemni stručnjaci i mediji pišu i govore o nadolazećoj krizi njemačkog gospodarstva. Proizvodnja se smanjuje, najavljuju se otpuštanja radnika, ali Njemačkoj svejedno nije loše, piše Deutsche Welle.

Podaci govore da njemačka industrija gubi zamah. Istraživanje minhenskog IFO instituta pokazuje pad popunjenosti industrijskih kapaciteta s 85,3 na 83,9 posto i tek je nešto iznad dugogodišnjeg prosjeka. Proizvodnja u prerađivačkoj industriji u lipnju je bila za 1,5 posto manja nego u svibnju i taj je pad iznenadio i analitičare. Idućeg tjedna očekuju se novi službeni podaci o njemačkom BDP-u, ali čini se da prošlogodišnja stopa rasta od 1,4 posto neće biti dostignuta.

Snažan pad njemačkog izvoza u lipnju
Hina javlja da je njemački izvoz snažno pao u lipnju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Pokazali su to u petak podaci državnog zavoda za statistiku, odražavajući pritisak trgovinskih sukoba koji posebno teško pogađaju industriju. Izvoz je u lipnju pao osam posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz ukupnu vrijednost izvezenih dobara i usluga od 106,1 milijardu eura. Smanjen je i uvoz, za 4,4 posto, uz vrijednost uvezenih dobara i usluga od 89,3 milijarde eura.

Najviše je u lipnju smanjen njemački izvoz u zemlje izvan Europe, za 10,7 posto. Izvoz u eurozonu pao je 5,6 a u zemlje Europske unije koje nisu članice eurozone za 7,2 posto. I u stavci uvoza najveći je pad zabilježen u skupini vaneuropskih zemalja, za 8,9 posto. Njemački uvoz iz zemalja EU-a koje nisu u eurozoni smanjen je 2,7 posto dok je uvoz iz eurozone gotovo stagnirao. Na mjesečnoj razini njemački je izvoz prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Destatisa u lipnju gotovo stagnirao dok je uvoz porastao 0,5 posto. (net.hr)

Facebook Comments