Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka obilježava 58. obljetnicu gradnje Berlinskog zida

U Njemačkoj se obilježava 58. godišnjica početka gradnje Berlinskog zida. Tom je prilikom povjerenik savezne vlade za područje bivše Njemačke Demokratske Republike (DDR) Christian Hirte ukazao na bolne rane koje je podjela Njemačke ostavila iza sebe.

– Početak gradnje zida prije 58 godina crni je dan u njemačkoj povijesti i mi smo veliki dužnici svih onih koji su doprinijeli da taj zid padne – rekao je Hirte (Kršćansko-demokratska unije CDU).

Na današnji dan 1961. je, na nalog vodstva tadašnje Njemačke Demokratske Republike, započela gradnja 155 kilometara duge granice koja je tri saveznička sektora Zapadnog Berlina (američki, britanski i francuski) izolirala od područja DDR-a pod utjecajem Sovjetskog Saveza.

Službeni naziv zida za DDR je bio antikapitalistički zaštitni zid i služio je zaštiti od agresivnog utjecaja zapada. Povjesničari smatraju da je pravi razlog gradnje Berlinskog zida i hermetičkog zatvaranja DDR-a bio masovni egzodus stanovništva Istočne Njemačke na Zapad.

Još nekoliko dana uoči početka gradnje Zida tadašnji čelnik DDR-a Walter Ulbricht je zapadnim medijima objasnio kako nitko nema namjeru graditi nikakav zid. (hrt.hr)