Katastrofalni požari u Eubeji – Grčka traži pomoć

Kanaderi su gase goleme požare na grčkom otoku Eubeji, sela su evakuirana, a vlasti su zatražile pomoć europskih partnera. Proglašeno je izvanredno stanje u regijama s gustim šumama na otoku istočno od Atene nakon što je u utorak na tom području izbio požar, ojačan snažnim vjetrovima i visokim temperaturama.

Italija je poslala dva kanadera nakon grčkog poziva u pomoć. Vlasti navode da se situacija ujutro poboljšala nakon cjelonoćnog gašenja. Iz predostrožnosti su evakuirana četiri sela i stotine ljudi.

Premijer Kiriakos Micotakis vratio se s godišnjeg odmora iz Krete u Atenu gdje su ga izvijestili o situaciji. Grčka televizija objavila je snimke gustog, tamnog dima koji se širi borovim šumama zbog snažnih vjetrova. Dijelovi Eubeje dio su ekološke mreže zaštićenih područja Europske unije, Natura 2000.

Požari u Grčkoj česti su ljeti. Vlasti upozoravaju na visok rizik od požara ovog tjedna. Aktivisti za okoliš sve češće požare diljem svijeta smatraju zabrinjavajućim znakom globalnog zatopljenja. U srpnju prošle godine u požarima su poginule 102 osobe u obalnom gradu Mati blizu Atene.(hrt)

Facebook Comments