Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruske vlasti donijele pa povukle odluku o privremenoj evakuaciji

radijacija ist

Ruske vlasti savjetovale su stanovnicima Nionokse da napuste selo nakon nesreće koja je izazvala porast nuklearnog zračenja. Liječnici koji su tretirali žrtve poslani su u Moskvu na medicinski pregled, objavile su u utorak novinske agencije Interfax i TASS.
Ruska meteorološka agencija objavila je da je razina radijacije u gradu Severodvinsku na sjeveru Rusije narasla između 4 i 16 puta, nakon, tvrde dužnosnici, eksplozije prilikom testiranja raketnog motora s morske platforme.

I dalje se ne zna zašto je eksplozija uzrokovala pojačano zračenje.

– Primili smo obavijest o planiranim aktivnostima vojnih vlasti. U tome smislu, stanovnici Nionokse pozvani su da 14. kolovoza napuste selo, objavile su vlasti Severodvinska, prenosi Interfax.

Prema TASS-u, liječnici koji su pomagali žrtvama nesreće poslani su u Moskvu na pregled, a prije odlaska potpisali su dokument kojim su obećali da neće otkrivati informacije o incidentu.

Ministarstvo obrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska otkrile su kako je zabilježen kratak rast razina radijacije.

Greenpeace tvrdi kako je zračenje narasla 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi, javio je AFP.

U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku “za izotopski izvor energije” motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u povijesti dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko tjedna pokušavale prikriti razmjere katastrofe.

Pet dana nakon ekplozije ruske vlasti donijele su, pa povukle odluku o privremenoj evakuaciji sela Nionoksa. Tvrdile su da mjera nema veze s nesrećom, nego s redovitim opasnim testiranjima zbog kojih se mještanima savjetuje da na nekoliko dana napuste selo.

Zatim su objavile da sasvim odustaju od najavljenog testiranja, vjerojatno kako se evakuacija ne bi povezivala sa strahom od širenja radijacije.

– Situacija je potresla grad Severodvinsk. Među stanovnicima je nastala panika. U roku od jednog sata rasprodali smo sve zalihe lijekova koji sadržavaju jod, objašnjava Elena Varinskaja.

Konstantin Fomin, član ruskog Greenpeacea ističe kako ovo ne bi uspoređivao s černobilskom katastrofom.

– Rusija ima veliki problem s neodgovornim odnosom prema radioaktivnom otpadu. Problem je kako se nuklearna industrija općenito odnosi prema sigurnosti, dodaje Fomin.

Medijima se širi sumnja u cenzuru i zataškavanje. Nagađa se i o tajanstvenom oružju koje je neuspješno testirano. Mediji pišu da je navjerojatnije riječ o Burevjesniku, novoj hipersoničnoj raketi na nuklearni pogon, čiju je proizvodnju lani najavio predsjednik Putin. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal

Muškarac s mitraljezom u ruci ušetao na proslavu rođendana, počeo pucati i vikati: ‘Gasi muziku!‘

OgPortal

Prometna nesreća u tunelu Mala Kapela

OgPortal