Djeca stabilnije, vlasnik i kapetan broda ne osjećaju se krivima

Splitsko-dalmatinska policija završila je kriminalističku istragu smrti talijanskog menadžera i trovanja još pet osoba na brodu kod Hvara. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo, uhićeni su vlasnik i kapetan broda, koji su danas privedeni pritvorskom nadzorniku.

Tijekom dana osumnjičeni su ispitani u općinskom državnom odvještivu u Splitu, a budući da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, osumnjičenici su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode. Obojica su izjavila kako se ne smatraju krivima.
Policijska uprava Splitsko-dalmatinska izvjestila je kako postoji osnovana sumnja da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova -u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, i posljedično trovanja putnika.

– Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja na strani 23-godišnjeg hrvatskog državljanina i 27-godišnjeg hrvatskog državljanina utvrđeno je postojanje sumnje da su 8. kolovoza ove godine, suprotno pravilima struke i tehničkim uputama vezanima uz sigurnost aparata, u strojarnicu broda ugradili benzinski generator agregat uslijed čijeg rada je došlo do ispuštanja otrvonih plinova, rekla je Antonela Lolić, PU splitsko-dalmatinska.
Ovlašteni sudski vještak ing. Petar Pečur ističe kako se bez znanja i odobrenja Hrvatskog registra brodova i Lučke kapetanije nije smjelo ništa ugrađivati.

– Apsolutno se to nije smjelo dogoditi. Komercijalni pritisak i zarada ne bi smjeli biti primarni faktor. Sigurnost mora biti prije svega, poručio je.

Kaže kako su ovakvi slučajevi nestručnog rukovanja i montiranja uređaja nažalost česti.

– Često se to događa. i to kad prođe pregled, jer mnogi ljudi kalkuliraju na loš način, kad prođe pregled, inspektor se okrene i ode, oni sutradan rade neke stvari koje su nedopuštene i opasne, vrlo opasne, objašnjava Pečur.
A dvoje djece, koji su nakon tragedije primljeni u splitski KBC, i dalje su kritično, rekla je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi prim. doc. dr. sc. Branka Polić.

– Djeca su i dalje na respiratoru ali stabilnije nego što su bila ova dva dana. Respiratorna potpora je i dalje potrebna, životno su ugroženi sve dok ne budu mogli samostalno disati, objasnila je dr. Polić.

Poslušajte izjavu prim. doc. dr. sc. Branke Polić

Troje odraslih talijanskih državljana je u dobrom stanju. Majka djece zadržana je na liječenju, a drugo dvoje je pušteno na kućnu njegu. Danas bi trebali obaviti dodatne pretrage, ali njihovo je stanje dobro, kaže naš kolega Željko Valčić. (hrt.hr)

Facebook Comments