VIDEO: Francuski ‘Spiderman’ popeo se na neboder u Hong Kongu, nakon pothvata uhićen je i odveden u policijsku postaju

Alain Robert, poznatiji kao francuski “Spiderman”, u petak se popeo na 68 katova visok neboder u Hong Kongu kako bi izvjesio transparent koji simbolizira pomirenje između Kine i tog teritorija u jeku prodemokratskih prosvjeda u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Bez užadi i sigurnosne opreme, Robert se popeo na vrh Centra Cheung Kong u poslovnoj četvrti i postavio veliki transparent na zgradu. U lijevom uglu transparenta je kineska zastava, a u desnom ona Hong Konga. Ispod njih se rukuje žuta ruka s crvenom na bijeloj pozadini, što označava mir.

Ovo je treći put da se Robert popeo na tu zgradu, koja je u vlasništvu Cheung Kong Holdingsa. U kolovozu prošle godine zabranjeno mu je na godinu dana da se penje na zgrade u Hong Kongu. Zabrana je istekla prije dva tjedna.
Nakon pothvata u petak Robert je uhićen i odveden u obližnju policijsku postaju.

Ovaj 57-godišnji avanturist poznat je po ilegalnom penjanju uz fasade poznatih zgrada svjetskih metropola. Uhićen je nekoliko puta, ponekad zbog ulaska na privatan posjed.
Prije ove akcije izdao je priopćenje u kojem poziva na hitne pregovore prosvjednika i vlasti u Hong Kongu.

Prosvjedi u Hong Kongu traju već tjednima, a počeli su zbog protivljenja građana prijedlogu zakona o izručenju osumnjičenih Pekingu koji je sad obustavljen.

Međutim, prosvjedi su prerasli u demokratski pokret potaknut strahom od ukidanja sloboda koje Hong Kong uživa kao posebna upravna regija Kine. (jutarnji.hr)

Facebook Comments