Pripreme HDZ-a za vruću političku jesen

Završio je godišnji odmor za Vladu i vladajuću stranku. Štoviše, pripreme za vruću političku jesen u punom su jeku. Jutros se sastao Vladin uži kabinet uoči sutrašnje sjednice, a popodne je počelo i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a.

U središnjici HDZ-a raspravlja se o kadrovskim rješenjima. Prva točka vezana je uz samu stranku, točnije mjesto političkog tajnika stranke. Mjesto je upraženjeno od početka ljeta kada je aferama opterećen Lovro Kuščević podnio ostavku na tu funkciju. Kao njegovog nasljednika predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predložit će predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera.

Druga točka ima europski predznak. Radi se o hrvatskoj kandidatkinji za povjerenicu u Europskoj komisiji Dubravki Šuici koja bi trebala zamijeniti Nevena Mimicu. Nju Plenković predlaže predsjedništvu i nacionalnom vijeću HDZ-a, a kasnije večeras i koalicijskim partnerima u Banskim dvorima. O tome će se sutra razgovarati i na sjednici Vlade.

Razgovara se i o tome tko će zamijeniti Šuicu u Europskom parlamentu ako postane povjerenica. Nagađa se da će to biti Sunčana Glavak, koja je na pitanje o tome samo kratko poručila: Vidjet ćemo.
Također će se osnovati izborni stožer za predsjedničku kampanju. U novoj utrci za Pantovčak predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarovič trebao povesti osječko-baranjski župan Ivan Anušić. (hrt)

Facebook Comments