Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Divjak: Obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže, a ne trošak

Divjak

Nakon medicinara, veće plaće traže i prosvjetari te najavljuju prosvjed. Podršku za povećanje plaća dali su im partneri HDZ-a.

Uoči sjednice Vlade ministar Štromar izjavio je da se o tome razgovara.

Ministrica obrazovanja iz redova HNS-a Blaženka Divjak poručila je uoči Vladine sjednice da obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže na državnoj razini, pa se na to ne smije gledati kao na trošak, a premijer Plenković poručio joj je, kao i ministru Kujundžiću, da su članovi Vlade, a ne sindikata:

Uz Divjak, prethodno je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) poručio da prosvjetni radnici “zaslužuju veće plaće” jer se dugo ništa nije mijenjalo u prosvjeti. Isti zahtjev za povećanjem plaća najavio je i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

– Očekujemo da se na razini Vlade to usuglasi, moramo pokazati da nam je obrazovanje prioritet, da nam nije trošak već ulaganje, poručila je Divjak u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.

– Što se tiče koeficijenata, ne smijemo ih miješati s povećanjem osnovice, jer ako su koeficijenti nepravedni, onda je jaz između njih još veći. Kako bi to napravili ove nam godine treba 40 milijuna kuna, to je možda kao dvije malo veće fontane u Zagrebu, kazala je ministrica.

Najavila da će iduće godine trebati još više novca u obrazovanju.

– To je pitanje prioriteta, to se ne pokazuje tako da se samo o tome govori, nego da se stvarno ulaže u obrazovanje, što je investicija, naglasila je Divjak.

Plaće bi porasle četiri posto od početka školske godine i dva posto iduće godine
Dodala je kako su platili sve obaveze prema prijevoznicima, ove godine to iznosi 300 milijuna kuna, a to je povećanje od 42 milijuna kuna u odnosu na lani.

Na pitanje što ako premijer Andrej Plenković ne pristane na zahtjev o povećanju koeficijenata složenosti poslova prosvjetnih radnika odgovorila je kako je to proces – to je pitanje pravednosti i prepoznavanja prioriteta u državi.

Po njezinu prijedlogu, plaće u prosvjeti porasle bi četiri posto od početka školske godine i dva posto iduće godine.

Na pitanje strahuje li od štrajka prosvjetara ili prijevoznika, poručila je kako se “neke stvari rješavaju i na drugačije načine, jer tako to ide u demokraciji”.

Sigurna sam da ćemo do početka školske godine doći do kvalitetnih rješenja, ustvrdila je ministrica dodavši kako eventualni štrajk neće ugroziti reformu obrazovanja, što su poručili i sindikati. (hrt)

Posljednje objavljeno

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Nestašica teladi

OgPortal

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal