Macron rekao Johnsonu kako nema dovoljno vremena za novi dogovor o Brexitu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nepopustljivo je rekao premijeru Borisu Johnsonu u četvrtak da nema dovoljno vremena da se pregovara o cijelome novom dogovoru o Brexitu.

Na svojem prvom inozemnom putovanju otkad je preuzeo premijersku dužnost prije mjesec dana, Johnson je upozorio njemačku kancelarku Angelu Merkel i Macrona da će se suočiti s potencijalno neuređenim Brexitom bez dogovora 31. listopada ako Europska unija ne pristane na novi dogovor.

Sudbina Velike Britanije leži samo u Johnsonovim rukama, rekao je Macron, dodajući da, iako izlazak bez dogovora nije scenarij poželjan za EU, blok bi bio spreman za takvu mogućnost.

– Želim biti vrlo jasan: u mjesecima koji slijede, nećemo naći novi dogovor o povlačenju koji jako odstupa od originala, rekao je francuski čelnik u dvorištu Elizejske palače stojeći pored Johnsona.

No dodao je: “Nitko neće čekati do 31. listopada, a da se ne potrudi pronaći dobro rješenje”.

Johnson je rekao Macronu da želi dogovor o Brexitu i vjeruje da ga je još uvijek moguće postići u razdoblju do krajnjeg roka 31. listopada.

Rekao je da je “jako ohrabren” onime što je čuo od njemačke kancelarke Angele Merkel za vrijeme pregovora susreta u Berlinu u srijedu.

– Pustimo da se obavi Brexit, pustimo da se obavi osjetljivo i praktično i u interesu obje strane i nemojmo čekati do 31. listopada, rekao je Johnson.

Napredujmo u produbljivanju i jačanju prijateljstva i partnerstva između nas, dodao je. (hrt.hr)

Facebook Comments