Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

‘Vaša današnja izjava je skandalozna. Sustavno se odbijate sastati s nama…’

pismo

SINDIKATI POSLALI OTVORENO PISMO PLENKOVIĆU

Nakon što je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade prozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministricu obrazovanja Blaženku Divjak zbog traženja povećanja plaća u svojim resorima, reagirali su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Sindikati su poslali otvoreno pismo predsjedniku Vlade Plenkoviću.
Podsjetimo, Plenković je ministrima poručio da su oni članovi Vlade, a ne članovi sindikata, a sindikati u otvorenom pismu tu njegovu izjavu nazivaju skandaloznom. Tvrde i da se Plenković sustavno odbija sastati s predstavnicima sindikata, dok je ministrica Divjak to učinila i, kako kažu, uvjerila se u opravdanost njihovih zahtjeva.

Sindikati su u otvorenom pismu istaknuli i da će još jednom zatražiti sastanak s Plenkovićem. Kaob termin eventualnog sastanka s Plenkovićem navode 5. rujna, dok će sindikati na zajedničkom sastanku 29. kolovoza donijeti odluke o štajku do postignuća njihovih zajtjeva.

Njihovo pismo, koje potpisuju predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem te predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, prenosimo u cjelosti:

‘Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Vašu današnju izjavu na sjednici Vlade Republike Hrvatske kako ste vi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata, smatramo skandaloznom. Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujundžić iskazali zahtjevima sindikata.

Za razliku od Vas, koji sustavno odbijate sastati se s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji okupljaju oko 40.000 članova, ministrica Divjak razgovarala je sa Sindikatima. Ministrica Divjak nije članica naših Sindikata, ali se nakon serija sastanaka uvjerila u opravdanost naših zahtjeva i nadalje ih javno komunicira. Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u dva su navrata u srpnju i kolovozu tražili sastanak s Vama i bili su spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Da smo imali priliku pokazati Vam argumente za naše zahtjeve i Vi biste ih prihvatili.

Kao izgovor spominjete horizontalan pristup plaćama, a upravo ste Vi i Vaša Vlada 2018. godine postupili suprotno, kada ste značajno podigli koeficijente složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi. Podržavamo povećanje koeficijenata za zaposlene u sustavu socijalne skrbi, no smatramo da složenost poslova zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja nije nimalo manja od zaposlenih u socijalnoj skrbi. Ovo je samo jedan od primjera Vašeg vjerodostojnog stava o horizontalnom pristupu plaćama.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zatražit će još jednom sastanak s Vama i to 5. rujna 2019. uz potporu 1500 članova sindikata na Trgu sv. Marka. Sindikati će u međuvremenu na zajedničkom sastanku najviših tijela 29. kolovoza 2019. donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća naših zahtjeva.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odazvat će se na sastanak ukoliko nas pozovete i prije 5. rujna 2019. godine’, stoji u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Dodik sazvao Srbe na razgovor o ‘mirnom razlazu BiH‘, Izetbegović: ‘Nisam siguran da neće biti rata‘

OgPortal

Sloboda u susjedstvu: Zloporabe braće Mamić po zakonu BiH nisu kazneno djelo!

OgPortal

Zbog epidemiološke situacije gradonačelnik Domitrović usprotivio se održavanju predstave “Stanko i Oliver”

OgPortal

Potpuni poraz: Gotovo dvije trećine djelatnika osnovnih i srednjih škola ne želi se cijepiti protiv korone

OgPortal

EMA: Cjepivo J&J-a u rijetkim slučajevima može izazvati ugruške, rizik je mali

OgPortal

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal