Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Amazonija gori, predsjednik se svađa s aktivistima

Amazonija požari ist

Najveća prašuma na svijetu Amazonija gori već dva tjedna, a satelitske snimke pokazuju da se dim vidi čak iz svemira. U Brazilu je ove godine zabilježeno više od 70 tisuća požara, a aktivisti za očuvanje okoliša prstom upiru u predsjednika Bolsonarua.

U brazilskoj saveznoj državi Amazoni na snazi je izvanredno stanje, a više zračnih luka obustavilo je letove zbog loše vidljivosti. Gori i u susjednima Paragvaju i Boliviji. Ekolozi i aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju da je za požare kriva sve intenzivnija eksploatacija prašume, od sječe stabala do iskapanja u potrazi za rudnim bogatsvom. Satelitske snimke, tvrde ekolozi, pokazuju da se svake minute uništi komad prašume veličine nogometnog igrališta. A to se događa, kažu, i kada nema požara.

Požara je ove godine gotovo dvostruko više nego cijele 2018. Oko 75 tisuća zabilježeno ih je u golemim zelenim “plućima svijeta” koja prozvode više od petine kisika na planetu. Aktivisti upozoravaju na lošije gospodarenje Amazonom.

– Brazil je zapravo učinio goleme napore u smanjenju krčenja šuma u posljednjih 50 godina. No u proteklih 4-5 vidimo porast krčenja šuma, posebice u posljednjoj godini, i to za čak 50 posto, rekao je Robert Muggah iz Instituta Igarape, Rio de Janeiro.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, desničar koji je na dužnost stupio s prvim danom 2019., a uzburkava političke vode još od kampanje, za požare je optužio njemu nesklone udruge civilnog društva. Kaže da im je cilj potkopati vladu, ali i osvetiti mu se za rezanje financija.

– Iza ovih požara u Amazoni, kako ja to vidim, mogle bi stajati civilne udruge jer one ostaju bez financiranja pa žele stvoriti probleme Brazilu, govori Bolsonaro.

No politički protivnici upiru prstom u Bolsonarovu ekonomsku politiku koja želi rast bez brige o održivosti ili okolišu.

– Njegove izjave su neodgovorne. Morao bi iznijeti dokaze za to što tvrdi o udrugama i podmetanju požara. Pa svi znaju kako je to besmislena ideja – udruge rade na otporu klimatskim promjenama, sudjeluju u proizvodnji zdrave hrane, pošumljavanju, kaže Camila Veiga iz Udruge Abong, Salvador, Brazil.

Tko god ili što god bio izvor vatre, cijeli bi se svijet trebao zabrinuti.

– Gubitak te šume utječe na isparavanje, što je zapravo oblak koji pokriva i upravlja klimom nad Brazilom i cijelom Južnom Amerikom, ali utječe i na oceane diljem svijeta, objašnjava Muggah.

Ekolozi tvrde da se Amazona smanjuje upravo zbog stihijskog izdavanja dozvola privatnim industrijskim kompanijama koje krče šumu i protjeruju preostalo domorodačko stanovništvo. Šuma je suha jer nema kiše, ali za velik broj požara, zaključuju, kriv je čovjek – farmeri koji potpaljuju šumu kako bi proširili pašnjake za svoju stoku. A to im je, kažu, omogućio brazilski predsjednik.

I dok se Bolsonaro svađa s udrugama, posljedice već trpe brazilski gradovi – ovako izgledaju panorama i nebo iznad Sao Paola (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal