Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nađeni radioaktivni izotopi nakon eksplozije ruske rakete

radioactive

Ruski državni meteorološki zavod objavio je u ponedjeljak da su pronađeni radioaktivni izotopi stroncija, barija i lantana u testnim uzorcima prikupljenima nakon što je eksplodirala raketa u sjevernoj Rusiji ovoga mjeseca, prenijela je novinska agencija Interfax.

Rusija priznala radioaktivno obilježje eksplozije u vojnoj bazi

Oblak radioaktivnih plinova nastao je kao rezultat raspadanja izotopa te je prouzročio kratki porast radijacije koji je zabilježen u gradu Severodvinsku nakon nesreće, navode iz ruskog meteorološkog zavoda.

Pronađeni su izotopi stroncij-91, barij-139, barij-140 i lantan-140. Ruska državna nuklearna agencija Rosatom objavila je da je pet njezinih djelatnika poginulo a tri su ozlijeđena u eksploziji 10. kolovoza u regiji Arhanđelsk, prilikom raketnog testiranja.

Ruske vlasti savjetovale su tada stanovnicima obližnje Nionokse da napuste selo, nakon što je zabilježen porast radijacije između 4 i 16 puta u Severodvinsku.

Putin je kazao da se tada testiralo obećavajuće novo oružje, a američki nuklearni stručnjaci smatraju da je do eksplozije došlo prilikom testiranja nuklearnih krstarećih projektila.

Norveška postaja za mjerenje razine radijacije rekla je da je nakon eksplozije koja je ubila pet znanstvenika, uslijedila nova, dva sata nakon prve te da je upravo ta eksplozija uzrok porasta radijacije.

Drugu eksploziju je vjerojatno prouzročila zračna raketa na nuklearni pogon, navodi norveška agencija Norsar, a guverner regije Arhanđelsk odbacuje takve navode.(hrt)

Posljednje objavljeno

Dodik sazvao Srbe na razgovor o ‘mirnom razlazu BiH‘, Izetbegović: ‘Nisam siguran da neće biti rata‘

OgPortal

Sloboda u susjedstvu: Zloporabe braće Mamić po zakonu BiH nisu kazneno djelo!

OgPortal

Zbog epidemiološke situacije gradonačelnik Domitrović usprotivio se održavanju predstave “Stanko i Oliver”

OgPortal

Potpuni poraz: Gotovo dvije trećine djelatnika osnovnih i srednjih škola ne želi se cijepiti protiv korone

OgPortal

EMA: Cjepivo J&J-a u rijetkim slučajevima može izazvati ugruške, rizik je mali

OgPortal

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal