Uvodi se novost kojom se želi doskočiti utajivačima poreza

RAČUNI KOJI SE IZDAJU NA SVIM PRODAJNIM MJESTIMA USKORO ĆE DRASTIČNO PROMIJENITI IZGLED

Ministarstvo financija ove jeseni kreće u izmjene Zakona o fiskalizaciji, a jedna od novotarija koju bi novi Zakon trebao donijeti bit će obavezni QR kodovi na svakom izdanom računu, piše Tportal.

Trenutni model fiskalizacije, koji omogućuje građanima da sami provjere ispravnost računa korištenjem internetske aplikacije, uvelike se razlikuje od modela fiskalnih blagajni bez te opcije koji su uvedene diljem Europe i pokazao se kao jak alat u borbi protiv utaje poreza.

– Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri ‘Bez računa se ne računa’, stoji u prijedlogu Zakona na stranicama e-Savjetovanja.

Unatoč tome, kako piše Tportal, poduzetnici su svejedno pronašli brojne načine da zaobiđu izdavanje legalnih računa. Nadalje, ono što se u proteklih šest godina pokazalo problematičnim jest to da je unošenje svih znamenki jedinstvenog identifikatora računa (JIR) ili zaštitnog koda izdavatelja (ZKI) građanima dosta teško i naporno zbog velikog broja samih znamenki.

U Ministarstvu su svjesni oba problema. “Slijedeći napredak te razvoj tehnologije potrebno je iznaći mogućnost provjere računa bez kompleksnog upisa danas potrebnih stavki, podrazumijevajući pod time sve znamenke JIR-a ili ZKI-a. U navedenu svrhu, kako bi se građanima olakšala provjera računa korištenjem danas dostupne tehnologije, predlaže se uvođenje QR koda (kao obvezatnog elementa svakog računa)”, rekli su za Tportal iz Porezne uprave.

“Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru upisali bi se svi podaci, što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi, a posljedično bi se omogućila još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja, stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2022. godine.”

Sudionici javne rasprave o prijedlogu Zakona istaknuli su uvođenje QR koda kao hvalevrijedan pokušaj, ali su i naveli da će QR tehnologija za tri godine vjerojatno zastarjeti te da bi se trebalo okrenuti razvijanju aplikacije kojom će se uz pomoć fotografija računa moći provjeriti je li izdani račun fiskaliziran.

Korisnik pod imenom Udruženje ugostitelja Pula kaže kako se najoštrije protivi prebacivanju poslova državnih službi na druge, a posebno ih ljute novi troškovi. “Sve ove mjere neće bitnije utjecati na smanjenje sive ekonomije, ali će utjecati na to da će poduzetnici i obrtnici zatvoriti svoje djelatnosti i pobjeći u inozemstvo”, navodi.

Marin Medak iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske kaže kako on u potpunosti podržava ideju uvođenja QR kodova. “Sto posto sam za fiskalizaciju i ovaj prijedlog ima smisla. JIR brojevi na kraju krajeva korisniku ne znače ništa, a QR kod olakšava posao. Tri puta pokušam ukucati taj kod i tri puta pogriješim. Što se tiče prilagodbe i troškova, to će rješavati softverske tvrtke s kojima poduzetnici već imaju ugovore, pa troška skoro i nema. U Koordinaciji podržavamo svaku pojačanu kontrolu i kvalitetniji nadzor fiskalizacije.”.  (jutarnji.hr)

Facebook Comments