Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milijunašu zbog sramotnog čina na Visu prijeti poprilično visoka kazna

fekalije more vis ist

OTKRIVAMO KOJE JE SVE PROPISE I MEĐUNARODNE KONVENCIJE PREKRŠIO BAHATI TAJKUN

Imati jahtu vrijednu tri i pol milijuna eura i pri tome biti cijenjeni poduzetnik očito te ne čini uglađenim gospodinom. Pogotovo ako pod okriljem noći sa skupocjene jahte usred Visa ispustiš u more sadržaj iz toaleta.

Iako nije potvrđeno, jahta je navodno u vlasništvu bogatog Čeha, a fekalije je u more ispustio njegov skiper. No, prema riječima kapetana splitske Lučke kapetanije Željka Kuštere, tek se sve treba istražiti.

Nemili događaj s gnjusnim fotografijama objavio je zgroženi očevidac na Facebook stranici Volim Komižu.
– Živio nautički turizam bez kontrole i bez sankcija. Jahta LizMary u 22:30 h ispustila je tank s fekalijama u komiškoj luci – stoji u objavi. Kuštera je rekao da je upoznat s događajem te da su na teren izašle nadležne službe.

Konvencija MARPOL
– Izjavu je dao očevidac, ali i posada broda. Osim toga, pregledan je i brod, tako da se sve činjenice tek moraju utvrditi – kaže Kuštera i dodaje da postoje jasna pravila o tome na koji način se brodovi rješavaju fekalija.

Naravno, ispuštanje takvog sadržaja uz obalu je ne samo neukusno, nego i strogo kažnjivo.

Naime, prema zakonu i Međunarodnoj konvenciji o sprječavanju onečišćenja s brodova, poznatoj po kratici MARPOL, čiji smo potpisnici, a kojoj je cilj potpuno eliminiranje namjernog ili slučajnog onečišćenja morskog okoliša s brodova te svih štetnih tvari za ljude i ostala živa bića, neki brodovi (novi brodovi veći od 400 BT ili više od 15 putnika i postojeće istih navedenih karakteristika 10 godina nakon stupanja na snagu ovog pravila) moraju imati smještajne kapacitete za fekalije.

U određenim uvjetima brodovi mogu ispuštati fekalije u more, ali u svim ostalim slučajevima moraju ih prepustiti kopnu.

Za prihvat fekalija s brodova luke moraju imati odgovarajuća postrojenja i uređaje koji zbrinjavaju sve brodove koji ih se tiču, bez posljedica po njihov zastoj. Također, u slučaju da su ovi uređaji neodgovarajući, sve zainteresirane strane moraju biti obaviještene.

Riješen prihvat
– Problem zna predstavljati i činjenica da nemamo riješen prihvat ovakvog sadržaja, ali to nikako ne znači da je ovaj način dopustiv i da se ne treba sankcionirati – navodi Kuštera. Što se tiče kazni, one mogu biti poprilično visoke te se kreću od pet do 50 tisuća kuna.

– Kako će ovaj slučaj završiti tek će naknadno biti poznato, s obzirom na to da je tek danas lučki kapetan bio na terenu – zaključuje lučki kapetan Splitsko-dalmatinske županije Željko Kuštera. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal

Muškarac s mitraljezom u ruci ušetao na proslavu rođendana, počeo pucati i vikati: ‘Gasi muziku!‘

OgPortal

Prometna nesreća u tunelu Mala Kapela

OgPortal