Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ubojica ne želi ništa reći, Nijemci se ne usude prstom pokazati u krivca iako svi imaju jasnu ideju tko je naručitelj

berlin ubojstvo ist

BRUTALNA LIKVIDACIJA USRED PARKA

Vadim S. (49) je početkom prošlog tjedna doletio iz Moskve u Berlin, s povratnom kartom. Nekoliko dana je pratio svoju metu, 41-godišnjeg Čečena s gruzijskim državljanstvom Zelimkhana K, koji se predstavljao i kao Tornike K. U petak mu se približio vozeći se na biciklu ispred javne garaže u berlinskom kvartu Moabit. Dvije minute prije podneva Vadim je ispalio u svoju metu tri metka iz 9-milimetarskog Glocka 26 s prigušivačem. Pogođen u glavu, Čečen je na mjestu umro.

Najvjerojatnije je riječ o naručenom ubojstvu, nema dokaza da su se ubojica i žrtva poznavali, piše Tagesspiegel. Njemački politički vrh je alarmiran, ali nitko se ne usudi optužiti Moskvu za naručeno ubojstvo bez jasnih dokaza, godinu dana nakon smrti Sergeja Skripala u engleskom Salisburyju. Ubojica je brzo uhićen, u stanu mu je pronađena veća količina novca. Na dojavu dvojice 17-godišnjaka, policija je pronašla pištolj iz kojeg je pucao. Stavio ga je u plastičnu vrećicu skupa s odjećom i perikom i bacio u rijeku Spree. Prema verziji Süddeutsche Zeitunga, ronioci nisu pronašli periku, nego mašinicu za šišanje, kojim je ubojica hitro promijenio frizuru.

O identitetu i ulozi ubijenog gruzijskog Čečena dolaze proturječne informacije, po jednoj je bio angažiran protiv Rusa u Gruziji i Ukrajini, dok je po drugoj prije svega bio islamist. Zelimkhan K. je kao gruzijski Čečen od 2001. do 2005. sudjelovao u čečenskom ratu i zapovijedao jednom postrojbom. Navodno je bio bliski suradnik Aslana Mashadova, kojega je 2005. ubila ruska tajna služba FSB.
Ubijenog Zelimkhana K. Rusi barem od 2008. vode kao jednog od vođa gruzijskih terorista, piše Tagesspiegel. Još 2009. pokušali su ga otrovati, u svibnju 2015. su ga ranili. Tada je s obitelji pobjegao u Ukrajinu, surađivao s tamošnjim tajnim službama, ali kad su ga i tamo pokušali ubiti, pobjegao je u Njemačku. S njim su bili supruga i petero djece. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

U Karlovačku županiju ovaj tjedan stiže 2.610 doza cjepiva – većina za ordinacije obiteljske medicine, još se cijepe starije osobe i kronični bolesnici

OgPortal

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal

Potres magnitude 6 pogodio zapadnu Indoneziju

OgPortal