Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ministri o hibridnim prijetnjama, umjetnoj inteligenciji i klimatskim promjenama

kompjeter kod ist

Ministar obrane Damir Krstičević u srijedu i četvrtak je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara EU-a u Helsinkiju na kojem se raspravljalo o pitanjima poput umjetne inteligencije, klimatskih promjena, pomorskoj sigurnosti i hibridnim prijetnjama, priopćeno je iz ministarstva.

Ministri obrane EU-a razgovarali su o umjetnoj inteligenciji i razvojnu novih tehnologija u kontekstu njihove sve veće prisutnosti na području obrane, kao i o sve snažnijim posljedicama klimatskih promjena na sigurnosni i obrambeni sektor, stoji u priopćenju.

Razgovaralo se i o važnosti pomorske sigurnosti i aktivnostima koje u tom području provodi EU, kao i o hibridnim prijetnjama.

Krstičević je kazao kako je za korištenje prednosti novih tehnologija u obrani ključna suradnja s civilnim sektorom, sinergija djelovanja na nacionalnoj, europskoj i NATO razini i postavljanje odgovarajućeg zakonodavnog i etičkog okvira djelovanja.

Govoreći o klilmatskim promjenama istaknuo je kako se u budućnosti može očekivati njihov još snažniji utjecaj na sigurnost, uključujući na migracije stanovništva, zbog čega je potrebno koordinirano zajedničko djelovanje.

Ministri obrane imali su i zajedničku sjednicu s ministrima vanjskih poslova na temu hibridnih prijetnji, a na njoj je sudjelovao i hrvatski ministar Gordan Grlić Radman, zaključuje se u priopćenju. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Dodik sazvao Srbe na razgovor o ‘mirnom razlazu BiH‘, Izetbegović: ‘Nisam siguran da neće biti rata‘

OgPortal

Sloboda u susjedstvu: Zloporabe braće Mamić po zakonu BiH nisu kazneno djelo!

OgPortal

Zbog epidemiološke situacije gradonačelnik Domitrović usprotivio se održavanju predstave “Stanko i Oliver”

OgPortal

Potpuni poraz: Gotovo dvije trećine djelatnika osnovnih i srednjih škola ne želi se cijepiti protiv korone

OgPortal

EMA: Cjepivo J&J-a u rijetkim slučajevima može izazvati ugruške, rizik je mali

OgPortal

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal