Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mike Pence u Varšavi u povodu 80. godišnjice početka Drugoga svjetskog rata

Mike Pance

Američki potpredsjednik Mike Pence boravit će u nedjelju u Poljskoj u povodu obilježavanja 80. godišnjice početka Drugoga svjetskog rata, potvrđujući dobre odnose Varšave i Washingtona, za razliku od onih s EU-om.

U Varšavu je prvotno trebao otputovati američki predsjednik Donald Trump, ali je otkazao u četvrtak posjet Poljskoj zbog uragana Doriana koji prijeti Floridi. Rekao je kako želi biti siguran da se federalna američka vlada dobro pripremila za dolazak uragana.

Trump, koji se u ponedjeljak vratio u Washington iz Francuske gdje je nazočio skupu G7, najavio je da će potpredsjednik Mike Pence umjesto njega otputovati u Varšavu gdje će sudjelovati u obilježavanju 80. obljetnice početka Drugoga svjetskog rata. Dodao je da će on Poljsku posjetiti drugom prilikom.

Pence će nazočiti obilježavanju izbijanja globalnog sukoba u kojem je poginulo 50 milijuna ljudi, uključujući šest milijuna Poljaka, od čega su polovica bile židovske žrtve holokausta. SAD je u rat ušao tek nakon japanskog napada na Pearl Harbour u prosincu 1941.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel neće sudjelovati na svečanosti u Varšavi. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije ni pozvan.

Poljski vladajući konzervativci imaju nekoliko sporova s EU-om, ponajprije u vezi kontroverzne reforme pravosuđa.

– Budući da poljska vlada ima poteškoća s EU-om, nastoji se približiti Sjedinjenim Državama. I u tom smislu to je recipročno, rekao je politički analitičar Marcin Zaborowski.

– Trump voli ljude koji ga vole, njega osobno, a sadašnje poljsko vodstvo ga obožava. Također, poljska vlada cijeni što ima tretman bliskog partnera najmoćnije zemlje na svijetu. Blisko prijateljstvo s Trumpom omogućuje joj da se riješi dojma međunarodne izolacije, dodao je.

Nacistička Njemačka i SSSR potpisali su 23. kolovoza 1939. pakt Molotov-Ribbentrop čiji je tajni aneks sadržavao međusobnu podjelu istočne Europe. Njemačka agresija počela je 1. rujna mornaričkim bombardiranjem poljskog garnizona na poluotoku Westerplatte na Baltičkom moru i zračnim bombardiranjem gradića Wieluna.

Poljski predsjednik Andrzej Duda i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier sudjelovat će u nedjelju od 4 do 5 sati ujutro na svečanosti u Wielunu, dok će premijer Mateusz Morawiecki i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans biti na Westerplatteu.

Francuska i Velika Britanija, poljske saveznice, proglasile su 3. rujna 1939. rat Njemačkoj, ali bez pokretanja većih akcija. SSSR je 17. rujna napao istočnu Poljsku.

Suradnja između nacista i Sovjeta okončana je napadom Hitlera na SSSR 22. lipnja 1941. Rat se nastavio između saveznika, kojima su se pridružili SSSR i SAD, i njemačko-talijansko-japanske osovine, koja je naposljetku poražena 1945.

Po uredu poljskog predsjednika, na svečanosti u nedjelju sudjelovat će četrdesetak stranih izaslanstava, a polovicu će ih predvoditi šefovi država. Među njima bit će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Varšava smatra da je pozicioniranje Ukrajine izvan moskovske sfere utjecaja važno za sigurnost Poljske.

U Poljskoj je stacionirano oko 5000 američkih vojnika, uz druge vojnike NATO-a. Trump je u lipnju najavio da će u Poljsku poslati dodatnih tisuću vojnika i tijekom posjeta mogao bi precizirati njihovu misiju.

SAD, koji je već sklopio nekoliko ugovora o prodaji oružja Poljskoj, želio bi tome dodati i lovce F-35, rekao je Zaborowski.

No postoji i sjena nad odnosima između Poljaka i Amerikanaca, a to je potpora američkog Senata zahtjevima za povrat imovine židovskih žrtava holokausta u Poljskoj, što je pitanje koje poljska vlada smatra zatvorenim.(hrt)

Posljednje objavljeno

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Nestašica teladi

OgPortal

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal