Posljednji udarni turistički vikend, ogromne su gužve diljem zemlje

Glavni dio turističke sezone bliži se kraju pa će ovaj vikend brojni domaći i strani turisti krenuti kući. Stoga se očekuje pojačan promet na svim važnijim cestama, prije svega u smjeru unutrašnjosti.

Zastoji i vožnja u koloni mogući su na autocestama A1, A2, A3 i A6, Jadranskoj magistrali, Istarskom ipsilonu, naplatnoj postaji Lučko, u trajektnim lukama te na graničnim prijelazima na izlazu iz zemlje.

Na graničnom prijelazu Macelj pojačan je promet vozila i na ulazu i na izlazu iz zemlje. Kolona je u oba smjera duža od kilometra, a na prelazak granice čeka se u prosjeku 30 minuta. Promet je pojačan i na autocesti Zagreb-Macelj, kod čvora Trakošćan.

Uobičajeno promet je pojačan na Krčkom mostu i to u oba smjera. Ipak veće su gužve na izlazu s otoka, usporeno se vozi od Omišlja.

Otkazan je prosvjed oko 4.000 motociklista koji su trebali blokirati granične prijelaze, naplatne postaje i trajektne luke. Udruga “Karavana za život – bikeri na cesti” sinoć je priopćila kako su dobili dopis iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture te da su svi njihovi zahtjevi prihvaćeni i počet će se provoditi.

Motociklisti traže zaštitne ograde na cestama, uvođenje novoga znaka “zahtjevna dionica za motocikliste”, primjenu boja otpornih na proklizavanje pneumatika, bitumensku ispunu prometnice s posipom od kvarcnog pijeska te prekidanje prakse poskupljenja cestarine od deset posto u sezoni za motocikliste.

Jedan od najprometnijih gradova je Split. U Zračnoj luci danas očekuju 27, a sutra još 25.000 putnika. Kroz trajektnu luku u dva dana proći će 80-ak tisuća putnika i 13.000 vozila. Gužve i zastoja zasad nema, a u slučaju potrebe, uvest će se izvanredne linije.

– Više je pritisak s otoka prema kopnu, sve linije plove prema plovidbenom redu i samo smo jednu izvanrednu imali jutros u 8,45 prema Supetru upravo iz razloga dosta vozila u luci Supetar, kazala je Jelena Lučić iz Jadrolinije.

Ipak, na križanju dviju ulica gdje se zbog izmijenjene prometne regulacije slijevaju sva vozila iz splitske luke, promet je oko 10 i 30 nakratko prekinut prosvjedom stanara Bačvica. Upozoravaju da je riječ o lošem rješenju koje ne smije postati trajno jer su kako tvrde gužve veće, blokiran je jedini izlaz, sav promet s otoka preusmjeren je u jednu gradsku ulicu, manje je parkirališnih mjesta te je gradski prijevoz u potpunom kolapsu.

– Otkad sam ja rođen se priča o tom tunelu koji će povezat Poljičku koja je državna cesta s Trajektnom lukom i automatski 2 trake omogućit će izlaz iz Trajektne luke ali zato treba investicija, rekao je Bojan Ivošević iz Inicijative “Dnevna doza splitskog nerada”.

– Pogledajte Zadar kako je s Gaženicom riješio problem, pogledajte Rijeku, Osijek. Svugdje se ulaže. Jedino naša vlast a ista je vertikala, i na državnoj razini, ne poduzima ništa po tom pitanju, kazao je Tomislav Zaninović, predsjednik Vijeća GK Bačvice. (hrt.hr)

Facebook Comments