Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Razriješena sutkinja zbog čijeg nerada su slučajevi otišli u zastaru

Antonija Kovačić ist

Pozornost javnosti privukao je slučaj sutkinje Visokog prekršajnog suda Antonije Kovačić. Državno sudbeno vijeće nedavno ju je razriješilo dužnosti nakon višegodišnjeg nerada zbog kojeg je više stotina slučajeva otišlo u zastaru. No pojedinosti te priče pale su u drugi plan. Po mnogočemu drastičan slučaj pokazao je dvojbeno funkcioniranje sustava kontrole rada hrvatskih sudaca.

Sutkinja Kovačić prvi je put stegovno prijavljena Državnom sudbenom vijeću još početkom 2016. Nije rješavala predmete i nije sudjelovala u radu sudskog vijeća. U iduće tri i pol godine prijavljena je još najmanje tri puta.

– Protiv sutkinje Kovačić vođen je jedinstven postupak povodom svih, kako vi kažete, prijava, rekao je Željko Šarić, bivši predsjednik DSV-a i sudac Vrhovnog suda.

Do danas je zbog nerada sutkinje u zastaru otišlo više stotina predmeta, od čega je polovica vezana uz obiteljsko nasilje. No sve do nedavno postupak je mirovao. U DSV-u kažu da nisu mogli dostaviti pozive sutkinji. Iako su ih tri godine slali na čak tri adrese.

– Dakle, na adresu njenog prijavljenog prebivališta u Koprivnici, na adresu državnog stana u Zagrebu i na adresu njenog radnog mjesta. Ti pokušaji nisu uspjeli. Da li zbog toga što je sutkinja Kovačić uspješno, namjerno izbjegavala primiti te pozive ili zbog toga što slučajno nije zatečena na mjestima, dodaje Šarić.

No u ožujku ove godine u DSV je izabrano sedam novih članova. U samo četiri mjeseca dovršili su postupak i razriješili sutkinju. Začuđujuće je da ovaj put nije bilo problema s dostavom, i to – samo na jednu adresu.

– Mi smo joj slali pozive na radno mjesto, dakle na sud, ona je pozive uredno zaprimila. S obzirom da je bila uredno zaprimljena dostava poziva imali smo mogućnost održati raspravu. I sucima je smetalo što ovaj predmet nije prije riješen. I mnogi su nama odobravali i rekli dobro da ste to napokon riješili. Jer i njih je to smetalo, rekao je Darko Milković, sadašnji predsjednik DSV-a i sudac Vrhovnog suda.

Sutkinja Antonija Kovačić trenutačno je pod suspenzijom. Kada uskoro primi pisanu odluku o razrješenju, njezin će radni odnos prestati.

– Ovaj sastav Državnog sudbenog vijeća, za razliku od prijašnjeg sastava Državnog sudbenog vijeća, ima pravno shvaćanje da eventualno uložena ustavna tužba ne može zadržavati radno pravni status, dodaje Milković.

Godine 2017. sutkinja se kandidirala za predsjednicu Visokog prekršajnog suda i bila je na predstavljanju DSV-u. Zanimljivo je da se tada nitko od članova DSV-u nije sjetio osobno joj uručiti poziv za stegovni postupak koji je počeo prije godinu dana. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Dodik sazvao Srbe na razgovor o ‘mirnom razlazu BiH‘, Izetbegović: ‘Nisam siguran da neće biti rata‘

OgPortal

Sloboda u susjedstvu: Zloporabe braće Mamić po zakonu BiH nisu kazneno djelo!

OgPortal

Zbog epidemiološke situacije gradonačelnik Domitrović usprotivio se održavanju predstave “Stanko i Oliver”

OgPortal

Potpuni poraz: Gotovo dvije trećine djelatnika osnovnih i srednjih škola ne želi se cijepiti protiv korone

OgPortal

EMA: Cjepivo J&J-a u rijetkim slučajevima može izazvati ugruške, rizik je mali

OgPortal

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal