Bolsonaro će ići pred UN makar i “u invalidskim kolicima”

Predsjednik Jair Bolsonaro kojeg ovih dana čeka još jedna operacija, rekao je u ponedjeljak da je čvrsto odlučio izaći pred Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u New Yorku kako bi branio brazilsko stajalište o Amazoniji, “makar bio (…) u invalidskim kolicima”.

– Izaći ću pred UN makar bio u invalidskim kolicima ili na nosilima, jer želim govoriti o Amazoniji, rekao je Bolsonaro pred novinarima.

Običaj je da Brazil drži prvi govor na Općoj skupštini koja se ove godine treba održati 24. rujna. Bolsonaro će u toj prigodi svesrdno braniti brazilski suverenitet nad 60 posto Amazonije na svom teritoriju.

Premda je vojska prije tjedan dana poslana na teren, požari se i dalje šire i od subote navečer do nedjelje navečer zabilježeno je više od tisuću novih požara.

Jair Bolsonaro treba u nedjelju četvrti put biti operiran pošto je prije godinu dana, 6. rujna 2018., na njega pokušan atentat hladnim oružjem u kojemu je zamalo izgubio život tijekom predizborne utrke.

Treba operirati “ventralnu kilu” u trbuhu nastalu na mjestu ranijeg operativnog reza, rekli su liječnici bolnice u Sao Paulu.

Požari koji haraju mnogim dijelovima Amazonije izložili su Brazil jakom međunarodnom pritisku i potaknuli diplomatsku krizu s Francuskom, čiji je predsjednik Emmanuel Macron rekao da je pitanje suvereniteta nad najvećom prašumom svijeta otvoreno jer je važno za klimu čitavog planeta.

Državni zavod za svemirsko istraživanje (INPE) zabilježio je u 24 sata, od subote navečer do nedjelje navečer, oko 1.390 novih požara diljem Brazila, među njima više od polovice u Amazoniji.

Ministar obrane Fernando Azevedo e Silva rekao je da su u ponedjeljak stigla dva zrakoplova za gašenje požara koje je poslao Čile.

Brazilski predsjednik je zbog zdravstvenih razloga otkazao sudjelovanje na regionalnom summitu o Amazoniji koji se u petak treba održati u Leticiji, u Kolumbiji, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

– Predsjednik u petak mora početi pripremu” za operaciju trbuha planiranu u nedjelju, zbog čega je njegovo putovanje “praktično nemoguće”, rekao je Bolsonarov glasnogovornik Oravio Rego Barros.

Brazil će poslati svog predstavnika ili će zatražiti odgodu susreta, dodao je. (hrt.hr)

Facebook Comments