Britanski parlament uzvraća udarac

– Glasanje o Brexitu bez sporazuma, interpretirat ću kao glasanje o povjerenju svojoj vladi – izjavio je jutros britanski premijer Boris Johnson, naglasivši pritom da će u slučaju negativnog ishoda glasanja u Donjem domu britanskog parlamenta 14. listopada raspisati prijevremene izbore.

Zastupnici nisu ‘časili časa’ i u jutarnjim su satima poslali službenu molbu za izvanrednu sjednicu parlamenta predsjedniku Donjeg doma Johnu Bercowu, koji je i sam ogorčeno na društvenim mrežama Johnsona opružio za sabotažu demokratskih procedura. S obzirom na to da prema britanskom proceduralnom običaju pitanja koja se odnose na vladu imaju prioritet nad dnevnim poslovima parlamenta, izgledno je da će se danas i sutra na dnevnom redu sjednice naći prvi ‘udarac’ ogorčene opozicije.
Jedna opcija je traženje odgode Brexita, dok je druga zakonski prijedlog kojim bi se spriječio izlazak iz Europske unije bez sporazuma.

BoJo je unatoč otporu kojeg su mu prvom (ali i zadnjom) prilikom pružili britanski zastupnici jasno dao do znanja da neće dva put razmisliti o tome hoće li se oglušiti na njihovo mišljenje. Njegovi najbliži suradnici već su najavili da će se premijer i u slučaju glasanja za odgodu Brexita u potpunosti oglušiti na zakon britanskog parlamenta, što je ostavilo bez riječi novinare, političke analitičare, javnost, ali i stranačke kolege.

Johnson je u Downing streetu danas primio predstavnike tzv. ‘pobunjeničke koalicije’ torijevaca, kojima je pokušao ponuditi objašnjenje i svoj plan za izlazak iz Europske unije 31. listopada. Koalicija ogorčenih konzervativaca, među kojima su i brojni ministri Therese May, na izlasku iz Downing streeta novinarima je rekla da nisu zadovoljni ponuđenim objašnjenjem. Torijevci, koje je predvodio bivši ministar financija Philip Hammond, izjavili su da tijekom sastanka nisu dobili dojam da Johnson zna što radi, zbog čega su spremni uništiti vlastitu političku karijeru i glasati protiv vlade Konzervativne stranke.

U javnost je tijekom dana iscurila informacija da se suspenzija parlamenta isplanirala još 15. kolovoza, ali da je Johnson svoj plan najavio samo najbližim suradnicima, što govori u prilog činjenici da je bio svjestan koliko će taj potez biti kontroverzan.
Pobunjeni torijevci novinarima su potvrdili da je politički strateg Borisa Johnsona Dominic Cummings izjavio kako je mogućnost novih pregovora s Europskom unijom samo ‘spin’ kojeg koriste da zastraše oporbu, ali da se ipak trenutno ništa ne događa po tom pitanju.

Treća i još uvijek najizglednija opcija je glasanje o povjerenju vladi Borisa Johnsona.

S obzirom na to da je opozicija na svoju stranu dobila i desetak torijevaca, poput Philipa Hammonda, Davida Gaukea i Antoinette Sandbach, postavlja se pitanje hoće li biti dovoljno ruku (dvotrećinska većina 650 zastupnika Donjega doma), da se sruši vlada Borisa Johnsona čime bi se morali raspisati prijevremeni izbori.

No, i u tom je slučaju kormilo i dalje u Downing streetu 10, koje će odlučiti kada će se ti izbori raspisati, što bi Johnson mogao napraviti i nakon 31. listopada, iako se sve češće spominje da bi izbori u tom slučaju bili 14. listopada kada je trebao biti kraljičin govor.

Sreću u nesreći pronašli su Škoti. Naime, lider Škotske nacionalne stranke Ian Blackford najavio je da će u slučaju prijevremenih izbora, Škoti imati ‘fantastičnu priliku’ da isti dan održe i novi referendum o nezavisnosti.

U dramatičnim trenucima britanske politike, ključnu će ulogu odigrati taktika.

Iako su Laburisti Jeremyja Corbyna do sada svim srcem željeli prijevremene izbore, sada kad je to realna opcija više nisu oduševljeni idejom.

– Prioritet u ovome trenutku treba biti dan zaustavljanju Brexita bez sporazuma. Ostale opcije jesu na stolu, ali ključ u ovome trenu je znati posložiti prioritete – izjavila je zamjenica ministra pravosuđa barunica Chakrabarti.

Naime, predizborne ankete dokazuju da bi Boris Johnson unatoč nepopularnom potezu prorogacije parlamenta i dalje na izborima odnio uvjerljivu pobjedu, a time bi Laburisti doživjeli dvostruk poraz; ispred nosa bi im izmakla vlast, i to od suparnika poput Borisa Johnsona, dok bi istovremeno propustili priliku državu spasiti od Brexita bez sporazuma. Time bi se Corbyn jednom za svagda dokazao kao nesposobni vođa, čime bi se u pitanje dovela i njegova pozicija unutar stranke. (jutarnji.hr)

Facebook Comments