Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Giuseppe Conte formirao šezdeset i osmu vladu u 79 godina Talijanske Republike

italija 32

Odvjetnik profesor Giuseppe Conte (55) podnio je Sergiu Mattarelli (78), predsjedniku Talijanske Republike, popis članica i članova talijanskoga Ministarskog vijeća, šezdeset i osmoga u sedamdeset i četiri poratne godine. Nova vladina većina je nađena unutar sadašnjeg saziva talijanskih parlamentarnih domova izabranih lanjskoga 4 ožujka.

Premijera je oba puta predložio PoKret, a on za sebe tvrdi da je neovisan, ali da je glasao za Zvjezdice. Nekad smo to zvali „simpatizerom“, sada „bliskim“, ali se u srijedu zakačio baš s političkim vođom PoKreta Luigijem Di Maiom oko toga hoće li podtajnika u predsjedništvu Vijeća (u talijanskom sustavu važnijega od mnogih ministara) izabrati Conte, ili će mu ga nametnuti PoKret da ga kontrolira. Prevladao je Di Maio, Conteu je nametnut Riccardo Fraccaro (38). Kao podtajnici u predsjedništvu Vijeća počeli su karijeru budući premijeri Giulio Andreotti, Giuliano Amato. Enrico Letta itd.
Vladu formiraju tri stranke. S jedne strane je PoKret 5 zvjezdica (M5S), čiju ministarsku ekipu predvodi Luigi Di Maio (33), s druge Demokratska stranka (PD) koju u vladi predvodi Dario Franceschini (60), te mala stranka Slobodni i ravnopravni (LeU), koja se od demokratâ odcijepila pod neprijateljskim pritiskom Mattea Renzija (u LeU je ušlo oboje tadašnjih predsjednika parlamentarnih domova, Pietro Grasso iz Senata i Laura Boldrini iz Zastupničkog doma). Delegaciju LeU predvodi Roberto Speranza (40).
Kao i obično u Italiji, sve je opet kasnilo. Glasanje na platformi Rousseau, gdje su Zvjezdice plebiscitarno podržale zajedničku vladu (ankete su podbacile za 30 posto!) završeno je u 18 u utorak, a rezultat je objavljen tek stotinjak minuta kasnije: brže stižu klasični rezultati državnih glasanja nego toga revolucionarnog e-glasanja, premda unutarpartijskoga). Conteov razgovor sa stranačkim vođama protegao se dugo nakon ponoći, do podneva u srijedu su vođe parlamentarnih frakcija dodavali i češljali 29 točaka vladina programa, tek oko 14 su se okvirno dogovorili o ministrima, u 14.30 Conte je krenuo na Kvirinal ali ne s blindiranom listom, nego podastirući je Mattarelli na kontrolu i, po potrebi, doradu.

Nije presedan. Predsjednik Oscar Luigi Scalfaro prevrnuo je prvu Berlusconijevu vladu spriječivši da resor pravosuđa preuzme Berlusconijev odvjetnik Cesare Previti (kasnije osuđen za kriminal), pa je „za utjehu“ dobio obranu. Ni Renzi nije izišao od tadašnjeg predsjednika Giorgia Napolitana s istom listom ministara s kojom je ušao kroz vrata studija. Conte je Mattarelli ušao u 14.40, a obilat sat kasnije, u 15.45, izišao je pročitati novinarima i talijanskoj javnosti ministarski popis.

Di Maio je uzeo ministarstvo vanjskih poslova, iako nema fakultet i ne zna engleski, ali barem neće činiti štetu po nekom unutrašnjem ministarstvu. Franceschini, iako su ga gurali u obranu, pa i u još važnije unutrašnje poslove, čvrste se izborio da se vrati u Ministarstvo kulturnih dobara, gdje je mnogu učinio u vladama Lette, Renzija i Gentilonija. Speranzi su dali pipavo Ministarstvo zdravstva.

Novi ministar ekonomije, nakon više „tehničara“, postao je demokrat Roberto Gualtieri (53), postkomunist, s dugim iskustvom u rangovima Evropske unije (u dosadašnjem sazivu Evroparlamenta predsjednik Komisije za ekonomska i monetarna pitanja).

Unutrašnje poslove, nakon političkih ministara, preuzima izrazita tehničarka, bivša prefektica Milana Luciana Lamorgese, od koje se ne bi smjele očekivati bizarne i ponekad divljačke akcije koje je poduzimao dojučerašnji ministar Matteo Salvini, tajnik senofobne suverenističke Lige.

Ministar obrane je demokrat postdemokršćanin Lorenzo Guerini (53).

Koalicijski partneri su se dogovorili da nova Conteova vlada predloži Ursuli von der Leien, imenovanoj predsjednici Evropskog povjerenstva, kao povjerenika iz Italije predsjednika Demokratske stranke novinara Paola Gentilonija Silverija (64), bivšeg premijera i bivšeg ministra vanjskih poslova, katoličkog ljevičara, svojedobnog maoista. Pretpostavlja se da će Gentiloni biti prihvaćen, izabran za potpredsjednika Povjerenstva i dobiti neki od istaknutijih ekonomskih portfelja.

U četvrtak, nakon prisege u Kvirinalskoj palači, počinje prolaz Conteove druge vlade kroz Parlament od kojega ište povjerenje. Prvo u Zastupničkom domu pa u Senatu, do subote ili najkasnije ponedjeljka.

U Zastupničkom domu (630 članova) PoKret 5 zvjezdica i Demokratska stranka raspolažu zajedno solidnom većinom.

U Senatu (315 izabranih i 6 doživotnih senatora) nužna većina je 161. Suzdržani ne smanjuju kvorum. Zvjezdice i demokrati imaju 158 glasova, od kojih barem jedan (Gianluigi Paragone) glasa protiv Conteove nove vlade. Protiv je +Europa (Emma Bonino), pripadnici manjina se nećkaju, doživotni senatori se dvoume. To znači da Conteu prolaz nije zajamčen, ali ako prođe – da mu zajamčen hod po trnju kroz Senat za sve doba opstanka njegove Vlade. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Nestašica teladi

OgPortal

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal