Johnsonu okrenuo leđa i vlastiti brat

– Bila mi je čast predstavljati građane okruga Orpington posljednjih 9 godina, ali zbog obiteljskih nesuglasica i nacionalnog interesa ovim putem podnosim ostavku i nudim svoj mandat na raspolaganje – napisao je Jo Johnson, brat aktualnog premijera, čime se pridružio rastućem popisu torijevaca koji Borisu Johnsonu okreću leđa.
Boris Johnson nije želio komentirati bratovu ostavku, nego je prije samo nekoliko trenutaka u premijerskoj rezidenciji ugostio kolegu iz Izraela Benjamina Netanyahua.

Jo Johnson bio je ministar obrazovanja u bratovoj vladi, a on nije jedini član te obitelji u javnoj službi Ujedinjene Kraljevine. Otac Stanely i sestra Rachel također su članovi Konzervativne stranke.

Za razliku od Borisa koji je postao zaštitno lice tvrdolinijaša i zagovornika Brexita bez sporazuma, ostali članovi obitelji Johnson 2016. godine bili su veliki protivnici izlaska iz EU.

Njegov otac Stanely bivši je dužnosnik europskih institucija te se kao takav u sklopu kampanje Remain zalagao za ostanak Ujedinjene Kraljevine u EU. No, zbog ‘arogancije’ predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera 2017. godine pridružio se Brexitovcima i zalagao za što skoriji izlazak.

S druge strane, njegova kćer Rachel je 2016. godine izašla iz Konzervativne stranke zbog Brexita, i pridružila se liberalnim demokratima kao otvorena protivnica izlaska iz EU. Štoviše, Rachel je šokirala britansku javnost nakon što se skinula gola u programu televizijske postaje Sky news, pokušavši time usmjeriti pažnju na to pitanje.(hrt)

Facebook Comments