Novaković predlaže pokretanje postupka protiv Plenkovića, Božinovića i troje bivših ministara

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donosi se odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića u postupku vezanom za putovanje izaslanstva HDZ-a vladinim zrakoplovom u Helsinki gdje se održavao kongres Europske pučke stranke

Na samom početku sjednice predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković izvijestila je da Povjerenstvo nakon niza dopisa nije dobilo putne naloge za članove Vlade i HDZ-a za put u Helsinki. Zbog nepotpunih informacija Povjerenstvo ne može odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka o meritumu puta u Helsinki, međutim predlaže da se pokrene postupak zbog povrede dužnosti jer nisu dobili svu dokumentaciju, javlja N1.

HDZ tvrdi da je platio 85 tisuća kuna smještaja, puta i dnevnica, no ne pojašnjavaju kome, niti su dostavili putne naloge. Od dužnosnika koji su putovali vladinim avionom, neki su javili da im je putni nalog izdala Vlada, neki ministarstvo i tvrde – nije bilo na trošak državnog proračuna.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primjerice tvrdi da mu je putni nalog izdao i isplatio HDZ. Niti jedan putni nalog nije dostavljen Povjerenstvu.

Kažu da putne naloge nisu dobili samo u dva slučaja – u ovom i u slučaju puta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD. Tada su službe putni nalog proglasile klasificiranim podatkom.

U studenom 2018. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak zbog putovanja u Helsinki s Vladinim zrakoplovom. Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da nije bilo nikakvog sukoba interesa u korištenju Vladinog zrakoplova za odlazak u Finsku, gdje su on i delegacija među ostalim sudjelovali i na kongresu europskih pučana. Naglasio je da je u Finsku išao na bilateralni susret s tamošnjim premijerom i da on san određuje tko će ići s njim.

‘Ja sam uvijek u svojstvu predsjednika Vlade, i na samom kongresu EPP-a sam kao predsjednik Vlade, a ne kao ostala delegacija HDZ-a. Nevezano za to, moj kolega, finski premijer Juha Sipila je već prije par mjeseci preko svojih službi tražio da imamo bilateralni sastanak u Helsinkiju, prema tome ja sam tamo imao i bilateralni sastanak, kao i drugi dio – kongres europskih pučana. Nema tu ništa neobičnog’, kazao je Plenković.

Dan poslije, novinari su opet pitali premijera za ovaj slučaj.

‘Nema nikakvoga sukoba interesa. Nije postupak pokrenut, nešto je otvoreno, vidjet ćemo što će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pitati Vladu. Dok sam predsjednik Vlade, gdje god jesam, uvijek nastupam u toj funkciji. Tako sam bio pozvan u Finsku na bilateralni susret s finskim premijerom. Što se tiče kongresa EPP-a, tamo sam pozvan i sudjelovao kao i drugi premijeri iz stranaka EPP-a kao premijera. Tamo idem normalno, službenim zrakoplovom. Tko je bio u avionu, ide onaj tko odredi, a određujem ja’, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje zašto je onda avionom putovao i ministar uprave Lovo Kuščević koji ne predstavlja Hrvatsku na razini međunarodnih odnosa, premijer je burno reagirao.

‘Tko će odrediti tko treba bit na kojem sastanku… Ja određujem. Kakav sukob interesa? Kako vi doživljavate sukob interesa? Baš me interesira. Tko je u kojem sukobu? Ja kao predsjednik Vlade određujem tko ide na koje putovanje sa mnom’, poručio je premijer.(Tportal)

Facebook Comments