Službeni Beograd ima svoju verziju priče oko prosvjedne note

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak srbijanska veleposlanica Mira Nikolić na inicijativu službenog Beograda imala zakazan sastanak u hrvatskom MVEP-u gdje kanila predati prosvjednu notu zbog zabrane ulaska srbijanskim vojnicima u RH, ali su tu notu hrvatski diplomati odbili primiti i htjeli joj uručiti svoju, koju je, pak, ona odbila preuzeti.

 

Srbijansko ministarstvo je time reagiralo na ranije priopćenje hrvatskog da je srbijanska veleposlanica pozvana u MVEP kako bi se srpskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku, 7. rujna na graničnom prelazu Bajakovo.

– Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije priopćava da je veleposlanica Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu MVP Srbije kako bi predala prosvjednu notu. Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su primiti notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je veleposlanica Srbije odbila primiti, navodi MVP Srbije.

Srbijansko ministarstvo ponavlja da je posjet izaslanstva Vojske Srbije bio najavljen, iako hrvatsko kaže da nije, i smatra da zabrana njihova ulaska u Hrvatsku “najblaže rečeno nije osnovana”.

U Beogradu kažu da je “ovakva odluka u suprotnosti sa temeljnim načelima moderne Europe” i da nije bilo nikakvih neprimjerenih postupaka niti reagiranja srpskog političkog vodstva na to.

– Podsjećamo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio komentirati komentare hrvatskog vrha koji su uslijedili nakon postupka hrvatskih tijela, navodi se u priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici srbijanskog MVP-a.(hrt)

Facebook Comments