Vučić u Pape o Kosovu

Poglavar Katoličke crve papa Frane primio je u četvrtak u audijenciju Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, na njegov zahtjev.

Po ustaljenom obrascu Vučić je, nakon 35-minutnog razgovora s Papom u njegovoj Privatnoj biblioteci na II katu Apostolske palače sišao kat niže, na detaljniji politički razgovor s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom, u kojemu su sudjelovali i članovi izaslanstava obiju strana.

Glavna Vučićeva tema u Vatikanu bilo je Kosovo i njegovo međunarodno priznanje. „Idem u Vatikan da molim da ne priznaju Kosovo“, rekao je Vučić prije nekoliko dana novinarima.

Posrijedi je manevar za unutrašnju uporabu, jer je Vučić dobro znao da kuca na širom otvorena vrata. Sveta Stolica, naime, ne priznaje države prije negoli je o njihovu priznanju postignuta međunarodna suglasnost, ili na mirovnoj konferenciji, ili sa strane države od koje se neki teritorij odcijepio – a upravo Srbija odbija priznati Kosovo, nego ga tretira kao svoju „južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju“, iako je u njoj izgubila svaku suverenost. Stanovit je presedan bio samo kada je Sveta Stolica priznala Sloveniju i Hrvatsku dva dana prije članica Evropske unije (koje nisu suglasne u pogledu Kosova) i nakon nalaza Badinterova povjerenstva. Vučić će, po svoj prilici, sada sebi pripisati u zaslugu što Sveta Stolica ne priznaje Kosovo kao suverenu neovisnu državu.

Ta tema nije bila izočna iz protokolarnih darova koje su razmijenili srbijanski predsjednik i rimski papa. Vučić je Papi darovao knjigu o crkvi sv. Nikole u Kosovu Polju, podignute 1940, a zapaljene i demolirane u ožujku 2004 u doba koje službena Srbija naziva općim „Šiptarskim pogromom nad Srbima na Kosmetu“ (riječ je o nizu operacija etničkog „čišćenja“ Srba, nakon kažnjenoga „jugoslavenskog“ protjerivanja albanskog stanovništva s Kosova).

Crkva je potpuno obnovljena. Od Pape je Vučić dobio za uzdarje medaljon s Anđelom mira i Dokument o ljudskom bratstvu koji su u Dohi potpisali Papa Frane i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb.

Vučić je preko Instagrama požurio objaviti da je Papi zahvalio što ne priznaje Kosovo. Naveo je da su razgovarali „o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj suradnji.“ Vučić je naglasio da je „suradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje“. Očito, još nije naučio da je crkva Katolička, dok obredi mogu biti rimokatolički, grkokatolički i tako dalje.

Srbijanski predsjednik nije propustio iznijeti mnogobrojne optužbe na račun „privremenih vlasti takozvanog Kosova“. On kaže da „prištinska strana povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“.

Sveta Stolica je u svome Biltenu Vučićevoj audijenciji posvetila točno devet riječi, u koju su stale Vučićevo ime i titula.

Vučić je srbijanskim novinarima na Trgu Sv. Petra rekao: Volio bih da Papa posjeti Srbiju, ali za to je potrebna suglasnost Srpske pravoslavne crkve.“ Prošlih dana srbijanska glasila pisala su da je „najintrigantnija tema srpsko-vatikanskih odnosa svakako […] mogućnost dolaska pape u Srbiju“. I ona su svjesna da za taj posjet nisu sazreli uvjeti, iako su poziv, nakon raspada druge Jugoslavije, upućivali Svetozar Marović, Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Naime, pape ne putuju u državu ako ih ne pozove i vodstvo većinske religijske zajednice. U Srbiji je to, dakako, Srpska pravoslavna crkva, koja insistira da joj se Sveta Stolica ispriča za štošta, od Jasenovca do Oluje. Upravo srpski patrijarsi imaju najneprijateljskiji stav spram Katoličke crkve, krući nego moskovski i sveruski, dok između ekumenskih patrijarha u Carigradu (İstanbulu) i rimskih papa već pola stoljeća traju izvrsni odnosi. (jutarnji.hr)

Facebook Comments