Trump – SAD spreman na odmazdu za napade na saudijska postrojenja

Američki predsjednik Donald Trump kazao je jučer da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

– S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte odobrio sam korištenje nafte iz strašekih naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja je će odrediti i koja je dovoljna da osugra dobru opskrbu tržišta, napisao je Trump na Twitteru.

– Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država.
Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Američki predsjednik jučer je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

– Saudijski izvori nafte napadnuti su. Potoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca, napisao je Trump u tvitu u nedjelju poručivši da je SAD spreman na odmazdu. Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!, kazao je Trump.(hrt)

Facebook Comments