Izraelci na biralištima: Netanyahu ili Ganz?

Izraelci su u utorak počeli izlaziti na druge izbore u pet mjeseci, a oni bi se mogli pretvoriti u bitku za politički opstanak premijera Benjamina Netanyahua.

Benjamin Netanyahu je izraelski premijer s najdužim stažem, ali u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri, kada nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata.

Ne želeći riskirati da predsjednik Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekom drugom, Netanyahu, koji bi u idućim tjednima mogao biti optužen za korupciju, odlučio se na nove izbore.

Birališta su otvorena u 07 sati po lokalnom vremenu i zatvarju se u 22 sata. Pravo glasa ima oko 6,4 milijuna birača. U osigranju 10.700 biračkih mjesta sudjeluje oko 18.000 policajaca.

Završne ankete ukazuju na još jednu tijesnu utrku Likuda i centrističkog saveza Plavih i bijelih koji vodi bivši vojni zapovjednik Benny Gantz. Prema anketama Netanyahuova stranka i Gantzov blok mogli bi dobiti po 32 mandata u parlamentu.

Izraelci bi mogli biti zasićeni održavanjem dvaju izbora u kratkom roku i odaziv bi se mogao pokazati ključnim. I opet, izbori bi u velikoj mjeri mogli ponovo biti referendum o Netanyahuu.

Njegovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima, tema je koja dominira zadnjim danima kampanje.

Bez obzira na to koliko mandata osvojili u parlamentu sa 120 mjesta koalicija će biti nužna. (jutarnji.hr)

Facebook Comments