Aktualno Županija

Sastanak u projektu Delfin održan u Dugoj Resi, gradonačelnik Boljar: Ponosan sam što smo pioniri razvoja socijalnog poduzetništva

Već je nekako postala praksa da Duga Resa, iako je mali grad posljednjih godina proaktivna, pa je u njoj danas u sklopu regionalnog sastanka dionika predstavljen projekt Delfin kojim Duga Resa želi razvijati društveno poduzetništvo.

– Ovo je jedan od rijetkih projekata koji ne nosi samo benefit našem gradu i Karlovačkoj županiji već i platformu za cijelu Hrvatsku. Podsjećam, već smo odradili projekt Podures u kojem smo radili s mladim ljudima poduzetnicima, potom smo dobili sredstva za inkubator, a sada smo ciljali da s europskim partnerima odradimo Delfin koji će sve objediniti, jer smatramo da je to dobitna kombinacija. U EU oko 15 posto BDP ostvaruje se kroz socijalno poduzetništvo, a kod nas je to u tragovima. Također na razini EU svaka 10-12 osoba zaposlena je u društvenom poduzetništvu. Stoga, kroz ovaj projekt želimo s vremenom otvoriti niz mogućnosti za zapošljavanje i stvaranje novih vrijednosti. Ponosan sam što smo pioniri na ovom području u Hrvatskoj, rekao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar na sastanku dionika u društvenom poduzetništvu u sklopu provedbe projekta DelFin- Interreg Central Europe.

Pored sastanka, održan je i okrugli stol na kojem se raspravljalo o trenutnom stanju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji, te koje su glavne prepreke njegovom razvoju.

– Projekt Delfin ukupno je vrijedan 1,9 milijuna eura, od čega se 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektni partneri su članovi konzorcija kojeg čine Njemačka, Mađarska, Italija i Hrvatska, a Grad Duga Resa uz zagrebačku tvrtku Brodoto jedini su Hrvatski predstavnici. Konačni cilj projekta je razviti transnacionalnu strategiju za razvoj društvenog poduzetništva na temelju koje će se razraditi akcijski planovi i pilot projekti koji će se implementirati u našoj sredini, istaknuo je Mihael Dujam voditelj projekta ispred Grada Duge Rese.

Tvrtka Brodoto je tandem partner Grada Duge Rese u provedbi ovog projekta te pružaju stručnu podršku u razvoju programa budućeg poduzetničkog inkubatora i razvoju financijskih sustava koji će biti potpora društvenom poduzetništvu.

– Proveli smo mapiranje postojećeg stanja, jer podaci koje imamo stari su četiri- pet godina, stoga smo dodatno istražili opće pokazatelje razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj u odnosu na EU te analizu stanja u Karlovačkoj županiji. Definitivno će se u Karlovačkoj županiji trebati razvijati dodatni mehanizmi financijske potpore za društveno poduzetništvo te vidjeti koje su konkretne potrebe poduzetnika. Danas je poduzetnička klima kod mladih poduzetnika puno pozitivnija nego što je to bilo prije pet do deset godina, a pogotovo se to osjeća kod društvenih poduzetnika koji sve više razmišljaju o zajedničkom nastupu, a tržištu kako bi učinili vidljivijom tu dodatnu vrijednost koju daju, pojasnio je situaciju Damir Šoh predstavnik tvrtke Brodoto.

U sklopu Srednje škole uskoro će biti otvoren Poduzetnički inkubator, koji će biti fokusiran na razvoj i implementaciju modernih tehnologija i inovativnih rješenja u suradnji s obrazovnim institucijama, a uz Grad inkubator je financijski podržalo Ministarstvo gospodarstva s oko 2,2 milijuna kuna. (KAportal.hr)