Aktualno Županija

Participacija roditelja u troškovima obrazovanja naplaćuje se i u Karlovačkoj županiji – pogledajte u kojim školama

Nakon bure u javnosti koja je izazvala nužna participacija roditelja za troškove obrazovanja u mnogim srednjim škola u Hrvatskoj, provjerili smo kakva je praksa u školama na području Karlovačke županije.

U Karlovačkoj županiji roditelji su dužni participirati u troškovima obrazovanja u prvim razredima Medicinske škole u iznosu od 200 kuna, te u Srednjoj školi Duga Resa, u drugom i četvrtom razredu grafičkog dizajnera u iznosu od 300 kuna.

Inače, plaćanje participacije roditelja je dugogodišnja praksa utemeljena na odlukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, tako da nije riječ o samoinicijativnoj odluci škole. Za vjerovati je da postoje i opravdani razlozi srednjih škola za prikupljanja dodatnih financijskih sredstava, koja uglavnom se koriste za unapređenje standarda učenika i nabavi potrebne dodatne opreme i literature.

Na upit KAportala o potrebi plaćanja participacije kao i o davanju suglasnosti na odluke škola, iz Županije su nam odgovorili:

– Karlovačka županija kao osnivač srednjih škola na svom području kontinuirano vodi brigu o kvaliteti standarda i unapređenju odgojno – obrazovnog procesa svojih škola odnosno njihovih realnih potreba. Sredstva iz državnog proračuna također podižu kvalitetu opremanja škola. Također je potrebno usklađivanje istih s tijelima koji unutar škola djeluju po tom pitanju, a to su prvenstveno roditelji (putem Vijeća roditelja) te Nastavničkih vijeća i Školskog odbora. Vodeći računa o njihovim željama i realnim potrebama u školama je moguće dodatno unapređenje nadstandarda na način da Školski odbor predloži (poštujući sve naprijed navedeno) dodatne participacije roditelja/skrbnika o određenim financijskim iznosima (cca 200 – 300 kn godišnje) za povećane troškove obrazovanja, a ostvareni prihod škola mora upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti škole u skladu sa zakonom i statutom škole te osnivač u pravilu takve njihove prijedloge i podržava. Svakako treba napomenuti da se vodi računa o oslobađanju plaćanja participacija za socijalne kategorije učenika. Zakonski se taj postupak provodi u praksi u Medicinskoj školi, Srednjoj školi Duga Resa te u Glazbenoj školi Karlovac.

Ukoliko se zbroje iznosi participacije koja se naplaćuju u Srednjoj školi Duga Resa i Medicinskoj školi radi se o godišnjoj svoti otprilike od 24 tisuće kuna, koje su roditelji učenika dužni participirati.

U županijskom proračunu za školstvo u 2019. godini izdvaja se gotovo 120 milijuna kuna pa nije baš jasno da se u tome ne može „pronaći“ možda i zanemarivih 24 tisuće kuna. Da figurativno usporedimo, radi se vrlo vjerojatno o iznosu godišnjeg troška autoleasinga jednog službenog vozila Županije. Ipak, prioriteti se znaju, izgleda da je taj dio troška lakše prebaciti na roditelje.

O spornom naplaćivanju participacije u srednjim školama oglasila se i resorna ministrica Divjak kazavši kako nema razloga da se to radi, zadaća osnivača je da skrbe o svojim školama i za to dobivaju dovoljno financijski sredstava iz državnog proračuna. (KAportal.hr)