Aktualno Županija

Od 1. siječnja veće ovlasti županijama: Obavljat će poslove ureda državne uprave, ali ne inspekcije i nadzora lokalne samouprave

Od 1. siječnja 2020. godine županije će imati veće ovlasti jer preuzimaju poslove ureda državne uprave.

– Povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama za građane znači da će više od dvjesto poslova – što upravnih, što neupravnih, od 1. siječnja 2020. godine moći obavljati na jednome mjestu. Ovom reformom nastoji se pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije u upravnim područjima gospodarstva (obrt, trgovina, turizam), društvenih djelatnosti (školstvo, kultura, hrvatski branitelji, sport), opće uprave (registri birača, prijave, državne matice) te imovinsko-pravnih odnosa (izvlaštenje nekretnina, utvrđivanje prava vlasništva na turističkom i ostalom građevinskom zemljištu), rečeno je na sastanku na kojem su ministri Ivan Malenica i Zdravko Marić župane ili predstavnike županija izvijestili o promjenama.

Naime, županijama se ne povjeravaju poslovi nadzora i to u tri segmenta – upravnoj inspekciji, upravnom nadzoru i nadzoru zakonitosti općih akata jedinica lokalne samouprave.

– Organizacijski i financijski aspekt reforme zahtijevao je promjenu 66 zakona, a u sljedeća tri mjeseca županije će donijeti odluke i pravilnike kako bi se pripremili sporazumi o povjeravanju poslova, a operativni koraci definirani su na sastanku. Sporazumima koje će Ministarstvo uprave potpisati sa županijama, državni službenici prijeći će u status službenika u jedinici lokalne i područne samouprave te će odrađivati poslove sukladno ustrojstvu svake županije, rečeno je na sastanku.

Sve to će i dodatno koštati. Za financiranje ove reforme osigurana su sredstva iz državnog proračuna i to 350 milijuna kuna, a s dodatnih 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnicima ureda državne uprave smanjit će se ukupan broj službenika. U sljedećem koraku očekuje se da oni izjasne po pitanju ponuđenih otpremnina kako bi se napravila financijska raspodjela po županijama sukladno preuzetim poslovima, ali i službenicima i namještenicima. Raspravljano je i o brojnim tehničkim detaljima reforme – od izrade proračuna do Odluka o ustrojstvu županija, a s ciljem da od 2. siječnja građani nemaju prepreka, već efikasniju uslugu. Podsjećamo, do 2001. godine poslove ureda državne uprave obavljale su županije, a ponovno povjeravanje tih poslova županijama građanima će osigurati brži i jednostavniji pristup različitim administrativnim uslugama.(KAportal)