Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

‘Važno je reći da prijetimo puno strožim kaznama’

Bošnjaković

NA 20. GODIŠNJICU MASAKRA U ZGRADI ZAGREBAČKOG OPĆINSKOG SUDA BOŠNJAKOVIĆ NAJAVIO OŠTRIJE KAZNE

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u nedjelju je, u znak sjećanja na sutkinju, odvjetnicu i stranku ubijene prije 20 godina, održana komemoracija na kojoj su se predstavnici ustanova založili za prevenciju takvih zločina, ali i njihovo strože kažnjavanje.

Zločin se dogodio 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a svake godine predstavnici sudova i nadležnih ustanova okupljaju se ispred vrata sudnice kako bi se sjetili tih žrtava i poslali jasnu poruku da se nasilje u bilo kakvom obliku ne tolerira, rekla je Predsjednica suda Jadranka Liović Merkaš.

Iako je prošlo 20 godina, tuga i bol za tim ženama koje su smrtno stradale ne jenjava, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dodavši da je i danas teško objasniti i prihvatiti taj zločin.
Pozivao je sve službenike da sa svoje pozicije nadležnosti poduzmu sve napore da se takve stvari u prvom redu spriječe, a ako se već dogode da se pravovremeno reagira.

Bošnjaković je napomenuo da je Ministarstvo pravosuđa uputilo u proceduru set zakona koji predviđaju oštrije kazne za one koji pokušaju ili učine takva kaznena djela.

“Svjedočili smo ove godine u Centru za socijalnu skrb u Đakovu također jednom manijakalnom zločinu i na nama je da gradimo bolji sustav u kojem takvih stvari neće biti, a uloga je pravosuđa, kad se nažalost tako nešto dogodi, da budemo brzi u postupku i da su takve kazne odvraćajuće”, rekao je Bošnjaković.

Kad takve stvari dođu u pravosuđe znači da su se već dogodile i tada se mora voditi postupak te je zato, kazao je ministar, jako važna prevencija.

Mrčela: Za poboljšanje ima prostora
Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda i Udruge hrvatskih sudaca Marin Mrčela također je istaknuo važnost sprječavanja nasilja, počevši od odgoja i obrazovanja.

Ako se nasilje već dogodi, smatra Mrčela, važno je da sudovi reagiraju djelotvorno, u najkraćem mogućem vremenu sa sankcijama koje odvraćaju počinitelja.

To su one stvari za čije poboljšanje mi u sudovima mislimo da ima još prostora, naročito kad je riječ o dugotrajnosti postupaka, dodao je.

“Svi moramo biti svjesni toga da je nasilje koje postoji u društvu, i kojeg smo svjesni i danas na sudovima, poput općinskog suda u Splitu nešto što traži oštar odgovor”, rekao je Mrčela.

Ono što se dogodilo prije 20 godina, kazao je, ostaje podsjetnik na tragediju koja se dogodila, na bezumni akt koji je pokazao nasilje u svom najgorem obliku.

Bošnjaković je odgovorio novinarima da će se za provedbu Istanbulske konvencije u proračun za sljedeću godinu, koji je u izradi, osigurati sredstva za predviđene mjere.

Paket zakona kojima se regulira zaštita od nasilja nad ženama u obitelji, upućen je u javno savjetovanje, rekao je Bošnjaković dodavši kako očekuje da će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.

“Važno je reći da prijetimo puno strožim kaznama nego je dosad”, kazao je.

Na napomenu novinara kako praksa pokazuje izricanje blažih kazni, rekao je da će po novom prijedlogu kazne, čak i ako budu minimalne, biti bitno više nego danas.

Za izmjene Zakona o kaznenom postupku rekao je da prvenstveno žele ugraditi direktivu koja jamči obranu u ranijoj fazi postupaka, već pred policijom. Primjedbe na taj prijedlog će analizirati.

Također žele promijeniti praksu po kojoj obrana ima pravo na ponovno izvođenje dokaza u situaciji kad se promjeni sudac jer se to često zloupotrebljavalo.

S obzirom na to da je “slučaj Daruvarac” pokazao ograničen doseg mjere opreza također je predloženo da se mjere opreza, poput pritvora mogu odrediti samostalno van samog postupka.

Na komemoraciji je uz predstavnike Ustavnog suda, Hrvatskog sabora i ostalih ustanova bila i službenica Stanka Cvetković koja je unatoč teškom stradavanju nastavila raditi na sudu.

SDP položio vijenac pred Općinskim sudom i upozorio na porast nasilja
Izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Davorom Bernadićem u nedjelju je položilo vijence pred zgradom Općinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje su prije 20 godina ubijene sutkinja, odvjetnica i stranka u postupku, upozorivši da je u Hrvatskoj nasilje u porastu.

“Svjedoci smo da je nasilje u Hrvatskoj u porastu, nasilje prema svima onima koji su drugi i drugačiji po bilo kojoj osnovi ili onima koji su slabiji, a u Republici Hrvatskoj su to u pravilu gotovo uvijek – žene”, upozorio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Čelnik SDP-a upozorio je da još nema skloništa za žene u svakoj županiji kao ni obećane “SOS linije” za prijavu nasilja, a nedostaje stručnjaka i edukacija.

“Ovim tempom Istanbulska konvencija implementirat će se tek za 10 do 15 godina”, rekao je Bernardić, dodavši da je SDP-u to neprihvatljivo pa inzistiraju na izmjeni zakonodavstva i na ulaganju u sve projekte koji će osigurati provedbu Istanbulske konvencije i zaštitu žena od nasilja.

Bernardić je zaključio kako je to apsolutni prioritet u zemlji u kojoj je nasilje u rapidnom porastu.

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Maja Sporiš rekla je da su danas pred Općinski građanski sud došli zadržati sjećanje na žrtve rodno utemeljenog nasilja, tri žene koje su ubijene na Općinskom sudu 1999. godine.

Upozorila je da je u Hrvatskoj stopa nasilja izuzetno visoka, a istraživanja pokazuju kako se dnevno policiji prijavi 29 slučajeva.

Za provedbu Istanbulske konvencije potrebno je, kazala je, izdvojiti ozbiljna sredstva, a kako bi potrošnja i implementacija bili transparentni traže da se sredstva za njezinu provedbu posebno izdvoje pri kreiranju državnog proračuna za 2020.

Sporiš je naglasila da je sve planirane aktivnosti i mjere potrebno unaprijed specificirati kako bi se mogao pratiti trošak primjene konvencije.

SDP i Forum žena zatražili su od gradskih vlasti da ispred suda urede primjereno mjesto i postave spomen ploču, kako bi se dostojanstveno mogao izraziti pijetet žrtvama.

“Nažalost, ispred suda nema nikakvog znaka da je u ovoj zgradi počinjen ovakav strašan zločin, iako zbog njega obilježavamo ovaj dan”, kazala je Sporiš. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal

Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo; Kurz: Ne želimo se isključivo oslanjati na EU

OgPortal

Neispravnost električnih instalacija je uzrok požara kuće u Sjeničaku Lasinjskom

OgPortal

Video koji je šokirao milijune: Stjuardesa ‘rastavila‘ svoje lice pa otkrila sasvim drugu ženu!

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih

OgPortal

U razvijenim zemljama raste prihvaćenost cjepiva

OgPortal