Damir Polančec na suđenju Sanaderu i Hernadiju rekao da je Hrvatska mogla odbiti traženje MOL-a da preuzme upravljačka prava u Ini

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec u ponedjeljak je, svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju, kazao da je Hrvatska mogla odbiti traženje mađarske strane da preuzme upravljačka prava u Ini.ž
Polančec, koji je uglavnom ostao pri iskazu s prvog suđenja, kazao je i kako mu se činilo da Sanader nije bio iznenađen MOL-ovom ponudom da preuzmu prevlast u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Nakon Polančeca ponovno će svjedočiti i Sanaderov ministar financija Ivan Šuker.

Uskok Sanadera tereti da je od šefa MOL-a, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, preko tvrtke Roberta Ježića, trebao primiti 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Na današnjem ročištu na optuženičkoj klupi nema ni Sanadera koji se nakon operacije nalazi na rehabilitaciji u toplicama pa je sutkinja Maja Štampar Stipić odlučila da se suđenje nastavlja u njegovom odsustvu. (jutarnji.hr)

Facebook Comments