Odluka o suspenziji britanskog parlamenta nezakonita

Britanski Vrhovni sud presudio je da je odluka premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta do 14. listopada – bila nezakonita, javlja BBC. Presuda bi mogla rezultirati ranijim vraćanjem parlamenta, što će zastupnicima otvoriti mogućnost da spriječe premijerove planove za Brexit.

Petotjedna obustava rada britanskog parlamenta najdulja je u proteklih pola stoljeća. Johnson je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to učinio kako bi ih potkopao u pokušaju da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada s dogovorom ili bez njega.

A sporno je bilo – je li britanski premijer objašnjavajući kraljici Elizabeti II. razloge zahtjeva za obostavu rada parlamenta iznio neistinu. O istoj temi nedavno su raspravljali visoki sudovi Engleske, Walesa i Škotske te donijeli potpuno različite presude. Škotski smatra da je suspenzija nelegalna, a drugi da je riječ isključivo o političkom pitanju.

I dok Britaniju potresa ustavna kriza, a vremena ima sve manje, Europska unija tvrdi da od britanskog premijera Johnsona do sada nije dobila nijedan prihvatljiv plan koji bi zamijenio najspornije pitanje tzv. backstopa. On predviđa zajednički carinski teritorij EU-a i Velike Britanije tijekom prijelaznog razdoblja u kojem Sjeverna Irska, inače dio Velike Britanije, praktički ostaje dio carinske unije s EU-om. (hrt)

Facebook Comments