Organizirali su se dolasci iz cijele Hrvatske, povorka s transparentima sa svojim zahtjevima stiže pred Vladu

PROSVJED MEDICINSKIH SESTARA

Povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara – sve to u četvrtak traže od vladajućih na Markovu trgu medicinske sestre i tehničari.

 

 

Veliki prosvjed, u organizaciji Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, počeo je okupljanjem u 9.30 sati na Trgu bana Jelačića, a pola sata kasnije s transparentima se krenulo trasom: Radićeva, Ćirilometodska do Trga sv. Marka, gdje se povorka očekuje u vrijeme trajanja Vladine sjednice.

Organizacija se provodila putem Facebook grupe, kojoj se u samo desetak dana priključilo 13 i pol tisuća sestara i tehničara.
Okupili su se brojni prosvjednici koji su došli organizirano iz cijele Hrvatske, a potporu su im dali i političari: Ranko Ostojić (SDP), Željko Jovanović (SDP), Hrvoje Zekanović (HRAST), Miro Bulj (MOST), Nikola Grmoja (MOST) i Željko Glasnović (NZ).

Sanda Alić, jedna od organizatorica prosvjeda, za N1 je rekla koji uvjeti će se tražiti od Vlade.

– Želimo povišicu od 25 posto plaće, dodatke na uvjete rada i dodatke na godine staža koje su nam uzeli 2014. Zahtjeva ima više, ali ovi su izdvojeni. To ćemo iznijeti na Markovu trgu. Očekujem da nas prime, a sigurno će nas primiti saborski Odbor za zdravstvo. Imamo isplanirano nekoliko koraka unaprijed, a prosvjed je samo prvi – najavila je Alić.

Medicinske sestre održale su i govor na Markovu trgu, evo što su rekle:

– Riješit će dug veledrogerijama, ali pitaju li se – tko će taj lijek dati bolesniku? Guraju nas preko granica izdrživosti. Do kad? Javnosti se plasira nerealna informacija o povišici plaća od 18 posto. To i kad bi bila istina, ne bi bila kompenzacija za sve ono za što smo zakinuti. Vrijeme je da nam vratite oduzeto – naše plaće, naše dostojanstvo, naše mjesto u društvu.

Na mnogim odjelima noću radi jedna sestra. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje se ona brine. Često i ona mora napustiti odjel zbog dijagnostičke obrade drugih bolesnika i tad odjel ostane bez nadzora što je nedopustivo i zakonom zabranjeno.

Ugroženo je zdravlje. Ali o tome ne smijemo govoriti ni na svojim klinikama, a pogotovo ovdje javno. Danas jedna sestra, sutra neće biti niti jedne. To je, ministre, hrvatska realnost. Neki dan Vlada je odobrila Croatia Airlinesu 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja. Gospodine Plenkoviću, što je prioritet ove države – propale kompanije ili zdravlje nacije? Jedna Rumunjska je podigla plaće svojim sestrama u zadnje dvije godine za 50 posto – rekle su sestre predvođene Sandom Alić pred Vladom, a prenosi N1.

Kujundžić: ‘Vlada je povećala plaće u zdravstvu koliko se moglo financijski podnijeti’

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je u četvrtak uoči sjednice Vlade prosvjed medicinskih sestara koje dolaze na Markov trg, rekavši kako je želja za većim plaćama normalna, ali je Vlada povećala plaće maksimalno koliko se u ovom trenutku moglo financijski podnijeti.

– Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu, bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za imati veće plaće je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti – rekao je Kujundžić.

Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su nedavno dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem će dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rasti od 1. rujna sedam posto. Povećani su linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto.

Također je povećana naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, a ugovoreno je i plaćanje troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla iz pripravnosti.

Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto. (jutarnji.hr)

Facebook Comments