Batinić odgovorio premijeru: Nije ultimatum, ovo piše u strategiji obrazovanja

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je, nakon eskalacije krize unutar vladajuće koalicije oko povećanja plaća prosvjetarima, da njegova stranka ne odstupa ni milimetra od zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

– Ne odstupamo ni milimetra od našeg zahtjeva koji smatramo više nego opravdanim i o njemu govorimo od početke realizacije obrazovne reforme, rekao je odgovarajući na pitanje je li vladajuća koalicija ugrožena i izlazi li HNS iz koalicije.

S obzirom na poruku premijera Andreja Plenkovića da ne pristaje na ultimatume, Batinić pojašanjava kako nije riječ o ultimatumu.

– U strategiji obrazovanja piše, a vjerujem da je predsjednik Vlade upoznat s time, da treba povećati ne samo standard nego i uvjete rada učitelja. Naš zahtjev za koeficijentima je dio strategije i obrazovne reforme i o tome komuniciramo od svibnja, kazao je.

Za razliku od premijera koji ne vidi razloge za štrajk učitelja i nastavnika, Batinić smatra da bi premijer s prosvjetarima trebao razgovarati osobno umjesto što šalje izaslanike.

Upitan može li si HNS priuštiti izlazak iz vladajuće koalicije i kakva bi im bila politička budućnost, odgovara kako je puno teže bilo donijeti odluku da uđemo u ovu koaliciju nego iz nje izaći.

Treba izjednačiti koeficijente učitelja s ostalima u tome rangu

Dok Plenković smatra da je povećanje od četiri posto, koje Vlada nudi, razumno i dovoljno, Batinić smatra da se treba malo pojasniti strukturu o čemu se govori.

– Linearno povećanje od dva posto kompletno u javnom sektoru, a 6% da se povećaju koeficijenti složenosti poslova. U strategiji i obrazovnoj reformi stoji da se moraju izjednačiti koeficijenti učitelja s ostalima u tome rangu. Mi tražimo povećanje koeficijenta koji je vezan za kvalitetnu provedbu obrazovne reforme, rekao je.

Vjeruje da u proračunu postoji novac za te zahtjeve, kao što je postojao za mnoge druge stvari koje nisu toliko prioritetne. Naglašava da je obrazovna reforma provedena europskim novcem.

Kritike Milana Bandića na račun ministrice Blaženke Divjak teško mu je komentirati jer, kaže, on se čak ni ne potrudi saznati odakle se nešto financiralo.

– Ponovit ću da se obrazovna reforma financirala europskim novcem i da hrvatske građane nije koštala ni lipe. Mislim da bi Bandiću bilo bolje da se informira, pa možda ne bi izlazio takvim impresijama, istaknuo je.

Na Bandićevu izjavu da će HNS posljednji izaći iz koalicije jer im se sviđaju foteljice, Batinić je kazao kako je malo kontradiktorno da Bandić govori o foteljicama.

– To može prodavati nekom drugom. Mi smo bili jučer jasni, potez je na premijeru Plenkoviću, poručio je.

Divjak: Sindikati rade svoj posao, a mi moramo raditi svoj

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon sjednice Vlade zamoljena da komentira riječi premijera Andreja Plenkovića kako sindikati opstruiraju rekla je da je ona čula poziv na razgovore te da nije čula ništa o opstruiranju.

– Mislim da sindikati rade svoj posao, a mi moramo raditi svoj posao. Dodala je da za opstrukciju novinari pitaju premijera.

Butković o štrajku: Na kraju će biti dobro, s HNS-om ili bez njega

Ministar Oleg Butković najradije bi izbjegao odgovore o prosvjeti te je novinarima rekao kako o prosvjeti moraju pitati ministricu Divjak i sindikate.

Novinari su bili uporni te tražili odgovor na konstataciju premijera na sjednici Vlade da sindikati opstruiraju.

– Ne mogu potvrditi jer nemam takvih dokaza, a ne mogu ni opovrgnuti jer opet nemam dokaza.

Upitan što misli o tome da HNS opet postavlja ultimatume Butković je rekao kako misli da će to sve na kraju biti dobro.

– Imam neki osjećaj da će biti opet dobro, rekao je Butković te odmah dobio potpitanje “sa ili bez HNS-a?”.

– Pa i u jednoj i u drugoj varijanti, odgovorio je Butković.

Na pitanje ponaša li se HNS korektno odgovorio da to treba pitati njih.

– Ne bih to komentirao, rekao je završno Butković.

Tko će pobijediti u srazu HDZ-HNS?

Na pitanje tko će pobijediti u srazu HDZ-a i HNS-a ministar gospodarstva Darko Horvat odgovorio je da neće biti pobjednika.

– Bit će kompromisa i iznaći će se rješenje. U politici se prijetnjama nikad ništa riješilo nije. Od HNS-a niti sam osjetio, niti osjećam bilo kakav pritisak, rekao je Horvat.

Na inzistiranje novinara da je HNS jasno zaprijetio izlaskom iz koalicije kaže:

– One stvari koje su vama jasne meni nisu, a one stvari koje su meni jasne vama nisu i takav vam je život, smatra Horvat.

Na pitanje hoće li premijer popustiti zahtjevu za povećanje plaća u školstvu za 6,11% Horvat je rekao kako je prosvjetarima na stolu vrlo interesantna ponuda.

– Da sam na njihovu mjestu, ja bih je prihvatio. Ako je ne prihvate, opet novi krug pregovora, smatra Horvat.

Marić: Povećavamo plaće u skladu s mogućnostima
Vlada od početka svojeg mandata vodi odgovornu fiskalnu politiku, a paralelno s tim radi i na povećanju plaća državnih i javnih službenika u granicama mogućnosti, izjavio je ministar financija Zdravko Marić, odgovarajući na upit o zahtjevima učitelja za povećanjem plaća.

– Ova vlada se od samog početka uhvatila u koštac s odgovornom fiskalnom politikom, što je dugi niz godina za Hrvatsku bio jedan od glavnih utega i otegotna okolnost za neki gospodarski iskorak. U kratkom roku usmjerili smo trendove u pozitivnom smjeru i paralelno s tim radili na čitavom nizu prioriteta koje smo označili kao važne za financiranje iz proračuna, a jedan od tih prioriteta je i politika plaća, rekao je Marić u odgovoru na pitanje o zahtjevu školskih sindikata za povećanjem plaća 6,11%. (hrt)

Facebook Comments