Parlamentarni izbori u Poljskoj

U Poljskoj se održavaju parlamentarni izbori. Vladajući konzervativci očekuju pobjedu zahvaljujući velikodušnim socijalnim davanjima i “vatrenoj” nacionalističkoj retorici.

Poljaci će izabrati 460 zastupnika u Sejmu, donjem domu parlamenta, i 100 članova Senata.

Stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015. pod vodstvom bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, imala je jasno vodstvo u ispitivanjima javnog mnijenja prije izbora i očekuje se da će osvojiti između 40 i 49 posto glasova.
Glavne oporbene snage – centristička Građanska platforma, Savez demokratske ljevice i Poljska narodna stranka – nadaju se da bi zajedno mogli pobijediti PiS i sastaviti koalicijsku vladu.

– Poljsko biračko tijelo podijeljeno je u dvije skupine. Oko 45% birača podržava PiS, a isto toliko centrističku oporbu i ljevicu. Odaziv će o odlučiti o tome hoće li PiS moći vladati sam ili će morati formirati koaliciju ili čak riskira li gubitak većine, rekla je politologinja na varšavskom sveučilištu Anna Materska-Sosnowska.

Oporba obećava ukidanje kontroverznih reformi pravosuđa koje po mišljenju Europske komisije ugrožavaju vladavinu prava u zemlji, ali ne nudi jasno definiran politički program.

Birališta su otvorena u 7 sati i zatvaraju se u 21 sat kada se očekuje objava prvih izlaznih anketa.(hrt)

Facebook Comments