Aktualno Županija

EU novcem Karlovac trenutno realizira projekte vrijedne 164 milijuna kuna – na jednu gradsku kunu, “sjednu” 3,5 bespovratne

– Prošle godine u ovo vrijeme govorili smo o 16 projekata u provedbi i 40 milijuna bespovratnih kuna. Trenutno je u provedbi 29 projekata, ukupne vrijednosti 164 milijuna i to je prema omjeru bespovratnih sredstava i sufinanciranja Grada 77:22,5 milijuna kuna; za jednu gradsku kunu povukli smo 3,5 europske, bespovratne, kazala je danas pročelnica Marijana Tomičić, osvrćući se na plaketu koju je Karlovac dobio u izboru za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fondova.

Među velikim gradovima zauzeo je 5. mjesto i to, pojasnila je Tomičić, jer je iz EU fondova povukao 768 kuna postanovniku, što je 4,26 posto ukupnog iznosa koji su gradovi povukli.

– Trenutno provodimo 7 projekata energetske obnove javnih zgrada: Gradske uprave, Knjižnice, Veleučilitša u Meštrovićevoj, PŠ Tušilović, OŠ Turanj, na godinu ćemo Dječji vrtić Dubovac i OŠ Braće Seljan; to su projekti ukupne vrijednosti 25,2 milijuna kuna. Zadovoljni smo što smo izgradnju Vrtića Mahično financirali iz programa ruralnog razvoja s 4,5 milijuna kuna bespovratno, a uložit ćemo 1,2 milijuna iz gradskog proračuna, provodi se i 6 društvenih projekata financiranih iz EU fondova, čija je vrijednost veća od 18,5 milijuna kuna, aktivni smo i u INTERREG programu u partnerstvu s različitim institucijama iz RH i zemalja EU: četiri su u provedbi, vrijede 51 milijun kuna i umrežavanjem u tim projektima činimo Karlovac prepoznatljivim i na europskom nivou, navela je Tomičić.

Dodala je kako se provode i projekti vezani uz gospodarenje otpadom pa je tako završen projekt reciklažnog dvorišta, Grad je partner u projektu izgradnje prilazne prometnice za CGO Babina Gora, a do kraja ove godine svaki tjedan održavat će se edukativne radionice za javnost u projektu Pametno odloži, bolji Karlovac složi – ti su projekti vrijedni 11,5 milijuna kuna. Isto tako, u partnerstvu s Razvojnom agencijom sagrađena je šetnica na Korani, a sredstvima Ministarstva turizma bit će dodatno opremljena, traje izgradnja poslovne zone na Gornjem Mekušju, vrijedna 10,5 milijuna kuna od kojih je 8,7 milijuna bespovratnih, čekaju ocjenu nekoliko projekata, odobrenje korištenja ITU mehanizma, osmišljavaju nove samostalno ili u suradnji s udrugama, JURRA-om, REGEA-om i Karlovačkom županijom…

– Zato zahvaljujem Karlovčanima koji redovito plaćaju komunalne i ostale naknade jer to je novac našeg zajedničkog gradskog proračuna kojim možemo sufinancirati ove velike razvojne projekte i unaprijediti kvalitetu života u gradu u različitim područjima, zaključila je Tomičić.(KAportal)