Putin pozvao Erdogana na razgovore što je on i prihvatio

Ruski je predsjednik Vladimir Putin razgovarao telefonski sa svojim turskim kolegom Tayypom Erdoganom o Siriji i pozvao ga u posjet Rusiji u narednih nekoliko dana, priopćio je Kremlj u utorak navečer.

Kremlj je rekao kako su se u telefonskom razgovoru Putin i Erdogan suglasili osigurati teritorijalnu cjelovitost Sirije.

– Vladimir Putin je pozvao Tayypa Erdogana da dođe u Rusiju u radni posjet u narednih nekoliko dana. Poziv je prihvaćen, priopćio je Kremlj.

Dva čelnika su isto tako razgovarali o potrebi da se izbjegne mogući sukob između turske i sirijske vojske, prema priopćenju.

Turska je počela napad na sirijske Kurde u sjeveroistočnoj Siriji u srijedu nakon što je Trump objavio da će se povući američki vojnici iz pograničnog područja.

Napad turskih snaga proširio se otad i izazvao masovno raseljavanje stanovništva u pokušaju Erdogana da iskorijeni Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom.

Turska tvrdi da su sirijski Kurdi povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), kurdskom pobunjeničkom skupinom u Turskoj.

Pokretanjem vojne operacije na kurdsku miliciju na sjeveroistoku Sirije, Turska je gurnula Kurde u ruke režima Damaska, saveznika Moskve koja je posredovala u dogovoru Kurda i sirijske vlade koja bi ih trebala zaštiti od turskih snaga.

Izaslanik Kremlja za Siriju ocijenio je u utorak da je turska vojna akcija na sjeveroistoku Sirije “neprihvatljiva” i zanijekao da je Moskva dala Ankari odobrenje za nju. (hrt.hr)

Facebook Comments