Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Oporbu zanima što će biti s povlaštenim mirovinama, ministar odgovara: Stečena prava su stečena prava i zadiranje u njih nije moguće

ministar rada Aladrović ist

Iako je Vlada iz saborske procedure povukla dio zakona koji se tiču mirovinske reforme, u Saboru se raspravlja o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima se dobna granica za odlazak u mirovinu spušta na 65 godina života.
Pojašnjavajući izmjene zakona ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović pojasnio je što je sve Vlada do sad napravila za umirovljenike, tepojasnio kako je mirovinska reforma dobila i pozitivne ocjene Europske komisije.

‘Unatoč svim pozitivnim pomacima proisteklim iz cjelovite mirovinske reforme odnosno cjelovite reforme mirovinskog sustava Vlada RH uvažavajući volju od više od 700.000 hrvatskih građana izraženu kroz zahtjev za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „67 je previše“ predlaže od 1. siječnja 2020. izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojim bi se u cijelosti preuzeli prijedlozi iz navedenog zahtjeva’, objasnio je Aladrović zašto nakon svega dolaze izmjene zakona.
Aladrović je pojasnio kako se granica za starosnu mirovinu spušta sa 67 na 65, dok će se u prijevremenu starosnu mirovinu ići sa 60 godina života i 35 mirovinskog staža. ‘Procjenjuje se da će preuzimanje referendumskih prijedloga u slijedeće dvije godine biti potrebno osigurati dodatna sredstva financijska u iznosu od 35,7 milijuna kuna u 2020. i 91,7 milijuna kuna u 2021., a prihodi državnog proračuna bi se istodobno smanjili za 9,2 milijuna kuna u 2020. i za 34,9 milijuna kuna u 2021.’, kazao je Aladrović.

Nismo čuli ništa zašto su prihvaćeni zahtjevi referendumske inicijative, upozorio je zatraživši povredu poslovnika Mirando Mrsić iz Demokrata i zaradio opomenu jer je prekršio poslovnik. Na njegovom tragu bio je i SDP-ov Gordan Maras.

‘Ministar se nije držao teme, objašnjavao je nekakve reforme, koje građani ne vide. Vide samo niske i nikakve mirovine i to je refleksija 750.000 potpisa koju su građani dali’, kazao je Maras, i također dobio opomenu zbog kršenja poslovnika.

‘Iako se trudite ušutkati raspravu i kritike HDZ-u, u tome nećete uspjeti. Nastavite se bahato i nervozno ponašati i dalje’, spočitnuo je Maras predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji mu je opalio opomenu.

Samo izlaganje Aladrović izazvalo je niz replika. ‘Mislite li zbilja da je u Hrvatskoj moguće dostojanstveno živjeti s prosječnom mirovinom, koja je ispod 40 posto prosječne plaće i mislite li da umirovljenici koji primaju starosnu mirovinu od 2000 kuna mogu preživljavati. Ne zanimaju me bajke o tome da ste nešto napravili’, upitao je ministra Maras.

‘Mi smo u mandatu povećali mirovine za 11, 7 posto, najniže mirovine za 15 posto. Ono što činimo je, potičemo dugi ostanak u svijetu rada, a to dovodi do većih mirovina’, odgovorio mu je Aladrović. (Tportal)

Posljednje objavljeno

Savjet mladih grada Ogulina za Dan žena uputio čestitku i podijelio karanfile

OgPortal

Tijekom vikenda 414 prekršaja

OgPortal

Vladin novi plan za sigurnost u prometu: Vozit će samo oni s 0,0 promila, u vozilima i detektor alkohola?

OgPortal

Karanfili za dame

OgPortal

ProbudiKa – Nažalost, već godinama promatramo kako mali obrti propadaju, a poslovni prostori u gradu zjape prazni

OgPortal

Nagradni natječaj POU Ogulin “Znanjem za sutra”

OG Portal