Aktualno Županija

Prosječna plaća u Karlovačkoj županiji 5.227 kuna – najviša u opskrbi vodom i gospodarenju otpadom, najniža u javnoj upravi i obrani

Prosječna neto plaća zaposlenih u Karlovačkoj županiji lani je iznosila 5.227 kuna.

Pokazuju to podaci HGK Županijske komore Karlovac o županijskom gospodarstvu za 2018., a po kojima je, od 20 djelatnosti, neto plaća najniža u javnoj upravi i obrani, te obaveznom socijalnom osiguranju, 2.736 kuna, a najviša u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, 5.981 kunu.

Pri vrhu i su i neto plaće zaposlenih u prerađivačkoj industriji, 5.932 kune, te opskrbi električnom energijom, plinom… 5.434 kune.

Nasuprot tome, osim u javnoj upravi, među najnižim plaćama su one u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane, 3.647 kuna, tek nešto više su plaće radnika u poljoprivredi i šumarstvu, 3.649 kuna, te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 3.650 kuna.

U odnosu na godinu prije, lani su plaće zaposlenih u Karlovačkoj županiji prosječno rasle 6,6 posto.

Ipak, i dalje je prosječna neto plaća u Karlovačkoj županiji znato ispod prosječne plaće u Hrvatskoj koja je prošle godine bila 6.242 kune. (KAportal.hr)