Aktualno Županija

Škole Karlovačke županije i sutra su u štrajku, poruka sindikata: Ustrajmo do kraja, borimo se za naše dostojanstvo

– Izuzetno je velik odaziv štrajku, ovo je treći put da štrajkamo i danas je najveći! Zadovoljni smo odazivom, iako nismo sretni što to moramo. Zahvaljujemo roditeljima na velikoj, stopostotnoj potpori jer u većini karlovačkih škola nema djece. Hvala na velikom razumijevanju roditeljima, bakama, djedovima, građanima… svi nam daju potporu i svima je jasno da smo potplaćeni. Nadam se da će i premijer shvatiti da treba saslušati i pozvati na razgovor učitelje jer ne tražimo kruha nad pogačom, tražimo novac za kruh! Nismo siromašni, ali doista smo potplaćeni i treba razumijeti da smo svima bili učitelji: i onima u Saboru, premijeru, roditeljima, građanima. Vjerujem da ne misle ljudi da mi samo čuvamo djecu: mi odgajamo, obrazujemo mlade naraštaje pa ih ovim putem učimo i demokraciji i tome kako se boriti za svoja prava, izjavila je županijska povjerenica Hrvatskog sindikata učitelja Biserka Šintić.

Najavila je da će, nakon današnjeg štrajka u svim školama u zemlji, sutra biti nastavljen cirkularni štrajk, a na redu je Karlovačka županija. Sutra će tako u štrajku biti sve osnovne i srednje škole u Karlovačkoj županiji.

– Poručujem svim zaposlenicima u osnovnim školama: ustrajmo do kraja, borimo se za naš status, dostojanstvo, prava. Sad više i ne razmišljamo toliko koliki će biti koeficijent, plaće nego: shvatite nas jednom ozbiljno, mi smo visokoobrazovana struka, učimo vašu djecu, budućnost se gradi na mladima, a mi im, uz roditelje, pomažemo da krenu u život veseli, vedri, zdravi i naučeni postupcima kroz demokraciju, poručila je Šintić.

I u srednjim školama Karlovačke županije odaziv štrajku je bolji nego prethodna dva puta. Županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Dražen Basar kaže da je u 13 škola u kojima djeluje sindikata 60 posto, a uz Ekonomsko-turističku školu, u kojoj ne djeluje, vjerojatno još i veći.

– Rastemo stalno. U školama nema učenika, samo u Prirodoslovnoj, došao je po jedan, dva. U nekim školama, poput Šumarske, nema niti jednog učenika, znači da nas podražvaju. Ako danas poslije podne ne dođe do pomaka u pregovorima, sutra nastavljamo štrajk. Najavljena je i mogućnost sudske zabrane štrajka, da nam neće biti plaćeni dani u štrajku, ali pritiske smo i očekivali. Nastavljamo, kao što smo i rekli, do ispunjenja zahtjeva, najavio je Basar. (KAportal.hr)