Aktualno Županija

Manje novca za socijalu, kulturu, sport? Marićeva porezna reforma udarac je i na proračun Grada Karlovca – ostaje bez desetak milijuna kuna

Smanjenje oporezivog dijela dohotka bi prema novim poreznim rješenjima trebalo u novčanicima mlađih od 30 godina ostaviti nešto više novca, no odnekud taj novac treba i uzeti, a na udaru će se naći proračuni gradova i općina, odnosno lokalne samouprave. Podsjetimo, za četvrti krug porezne reforme, a koja bi trebala stupiti na snagu prvim danom 2020., mlađi od 25 godina neće plaćati porez na dohodak, dok će od 26. do 30-te godine plaćati 50 posto.

Najviše će biti pogođeni veliki gradovi u Hrvatskoj pa i Grad Karlovac koji bi prema procjenama iz gradske uprave, mogao ostati bez desetak milijuna kuna.

– Grad Karlovac ne raspolaže s podacima na temelju kojih bi se moglo izračunati u kojoj mjeri bi se ova reforma odrazila na Proračun Grada, ali svakako da će imati utjecaj na isti. Prema dosadašnjim iskustvima i projekcijama Udruge gradova, Grad Karlovac će ostati bez 10-tak milijuna kuna, koji će nedostajati u realizaciji planiranih projekata, rečeno nam je u karlovačkoj gradskoj upravi na naš upit.

Kako dodaju, porez i prirez naplaćuje Porezna uprava, stoga Grad te podatke nema kao ni podatke o starosti poreznih obveznika. Izračune i simulacije na razini RH rade Ministarstvo financija i Udruga gradova.

Procjena udruga gradova je da će ovom poreznom izmjenom proračuni gradova biti umanjeni za približno 800 milijuna kuna. To će se svakako odraziti na započete projekte, ali bi mogla biti smanjivana i sredstva iz područja socijale, sporta, kulture, vrtića, škola.(KAportal)