Aktualno Županija

Više od 90 posto zaposlenih na karlovačkom Veleučilištu u štrajku – ne bude li dogovora s Vladom, štrajk se nastavlja u srijedu

– U štrajku je više od 90 posto zaposlenih, kompletno nenastavno osoblje – zaposleni u referadi, informatičoj službi, tajnik, spremačice, viši laboranti itd., te predavači, viši predavači i profesori. Mali postotak koji se nije pridružio štrajku, održava predavanja, a oni koji su u štrajku, obavijestili su o tome svoje studente i oni nisu došli na Veleučilište, kazala je Jasna Halambek, sindikalna povjerenica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Veleučilištu u Karlovcu.

Jedina visokoobrazovna ustanova u Karlovačkoj županiji odazvala se današnjem štrajku u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sa zahtjevom za povećanjem plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima. Zaposleni u nastavnim zvanjima štrajkom su dali podršku kolegama.

– Ne tražimo povećanje osnovice, nego koeficijenta za naše nenastavno osoblje za 6,11 posto i da se poravna koeficijent predavača s koeficijentom asistenta jer kad se zaposli, koeficijent asistenta je 1,406, a nakon što napreduje i prelazi u više zvanje – spušta se u niži koeficijent, 1,358, pojasnila je Halambek.

Na Veleučilištu je 80-ak zaposlenih, od kojih je 35 članova NSZ-a, no u štrajku su i oni koji nisu članovi sindikata. Ne bude li pomaka u pregovorima s Vladom, štrajk na veleučilištima, fakultetima, visokim školama… u Hrvatskoj, a onda i karlovačkom Veleučilištu, bit će nastavljen u srijedu.

Hrvatski učitelji i nastavnici danas su također nastavili štrajk, a kako se održava cirkularni, štrajkalo se u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji. Sutra su na redu osnovne i srednje škole u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. (KAportal)